Да пренесеш сюжет на Пушкин в наши дни

Международен конкурс на 12 март
12 мар 2014 11:15, Петя Славова
0
Да пренесеш сюжет на Пушкин в наши дни
Кадър от "Дубровски". Снимка: София Филм Фест

Първият филм от международния конкурс за 12 март е Зоран, моят племенник идиотът, Италия-Словения, 2013, 106 мин, Реж. Матео Олеото.

Паоло Бресан е 40-годишен неудачник, циничен мизантроп, професионален пияница и лъжец, който неохотно работи в стола на старчески дом, продължава без успех да се опитва да си върне бившата жена Стефания и прекарва дните си с Густино, който има таверна в малко фриулско градче близо до североизточната граница. Но животът на Паоло ще се промени след появата на Зоран – 15-годишно момче с големи очила, което Паоло „наследява” от далечен словенски роднина. Зоран говори странно и може да е малко бавноразвиващ се. Паоло изведнъж се оказва чичо, което за него е просто отвратително. Той променя отношението си към този факт чак когато разбира, че Зоран е дартс феномен. Ежегодният дартс шампионат е с награда 60 хиляди евро и Паоло няма намерение да го пропусне. Благодарение на Зоран той започва да вярва, че най-накрая има шанс да уцели десетката... Но дали ще е чак толкова лесно?

Гледайте днес от 21.00 ч. в Дома на киното

Матео Олеото е роден през 1977 г. в Гориция, Италия. През 2008 г. завършва режисура в „Centro Sperimentale di Cinematografia” в Рим, а през 2011 завършва актьорско майсторство в Академията за драматични изкуства „Нино Пепе” в Удине. Късометражните му филми са носители на международни награди. Матео работи като режисьор на телевизионни предавания и реклами. Той е един от протагонистите в „Шоколадови уроци“ („Lezioni di cioccolato“, 2007) на Клаудио Купелини и е копродуцент, асистент-режисьор и актьор в „Nonna si deve asciugare“ („Grandma Must Get Dry“, 2011) на Алфредо Ковели. „Зоран, моят племенник идиотът“ е режисьорският му дебют.

Второто предложение е Дубровски, Русия, 2014, 123 мин, Реж. Кирил Михановски
Съвременна интерпретация на класическия роман на Александър Пушкин. Владимир е преуспял банкер и редовен посетител на модерните нощни клубове, а Маша е прилежна възпитаничка на британски колеж и примерна дъщеря. По всичко изглежда, че двамата ги очаква прекрасно бъдеще, но неочаквана вражда между ексцентричните им бащи ще принуди наследниците да изживеят драма като от роман на Пушкин.

Гледайте днес от 18.30 ч. в Дома на киното

Кирил Михановски. Роден и израсъл в Москва, Кирил Михановски емигрира заедно със семейството си в Съединените щати в късните си тийнейджърски години. Започва да се снима в късометражни филми на свои приятели, студенти в университета на Уисконсин, Милуоки. Скоро прави и своя първи късометражен филм „Terra Terra“, участвал на няколко фестивала. Късометражният му документален филм от 2003 „Вдишай, издишай“ печели наградата на публиката на ежегодния показ на Нюйоркския университет пред Гилдията на американските режисьори.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари