Как Хавиер Бардем се оказа в бежански лагер в Алжир

Филм, на който актьорът е продуцент, може да видим у нас
13 мар 2014 16:51, Петя Славова
0
Как Хавиер Бардем се оказа в бежански лагер в Алжир
Хавиер Бардем в кадър от "Синове на облаците". Снимка: София Филм Фест

Политическата криза в Северна Африка, отговорността на западните страни (основно САЩ и Франция) и тяхната външна политика изследва документалният филм "Синове на облаците". Прожекцията е на 13 март от 19.30 часа в Евросинема.

В доктрината  „Realpolitik” икономическите и геополитическите интереси са по-важни от законите и етиката, обясни пред журналисти режисьорът Алваро Лонгория - гост на София Филм Фест.

Продуцент на "Синове в облаците" е самият Хавиер Бардем. Именно представянето на този филм във Франция е породило сериозна дискусия с резултат - политически конфликт. Причината била коментари на някои французи, които били обидни за Мароко и тамошното правителство. "След много разговори ситуацията се успокои, но ето че и самите филми могат да взривяват обществото", разказа Лонгория.

Той е продуцент, който за първи път влиза в ролята на режисьор с този филм. Началото започва след като през 2008 г. Алваро с Хавиер Бардем са били поканени на фестивал, случващ се в бежански лагер в Алжир.

"Знаехме по нещо за ситуацията там, но без дълбоки познания", спомня си режисьорът. Оказа се доста различно. "Когато човек посети този фестивал, живее заедно с бежанците в техните палатки и става част от  семейството им. Това, което намерихме, бяха 200 000 души, буквално изостанали в пустинята Сахара. Бяхме много изненадани и решихме, че това е история, която трябва да се разкаже. Филмът е изследване  на мен и Хавиер – как е възможно това да се случи и каква е ролята на международната политика в съдбите на тези хора."

Алваро Лонгория обясни, че става въпрос за испанска колония до 1975, когато умира Франко и мароканците превземат мястото. Тогава половината от това население отиват в пустинята. Те са във война в продължение на 10 години и след подписване на споразумение получават правото на избор дали да го напуснат. Проблемът е, че този план никога не влиза в действие и в момента, в който войната е прекратена и слиза от новините, Обединените нации не правят нищо да преведат решението в действие и тези хора се оказват в един вакуум. "Те са никой, защото не са във война. Излиза, че за да привлечем общественото вниманието и това на пресата, нещо трябва да се взриви, защото иначе няма да има решение", категорично заяви той.

На въпрос защо Хавиер Бардем се залавя с продуцирането на документално кино, Алваро обясни, че то не е за да привлече вниманието върху себе си, тъй като в този случай това се е случило съвсем естествено в резултат на тяхното посещение в пустинята.

"Синове на облаците" всъщност е втори филм за испанския актьор. Първият му продуценски проект е история  за „Лекари без граница”. "Понякога да си известен е от полза и хора като Анджелина Джоли се занимават с такива каузи, не за да привлекат внимание, а защото вярват в тях", заяви още Лонгория.

Гостът издаде, че следващият му документален проект е филм за Северна Корея. "Трудно ми е да кажа какво ще се получи, тъй като не е лесно да се получи достъп до тази страна", сподели той.

Идеята му е да не заема веднага критична гледна точка, а да се опита да предаде гледната точка на Северна Корея.  "Всички сме чували за тази страна, но според мен не е онова задълбочено знание, което да ни позволи да направим точен извод за нея. Идеята е този филм да помогне имено за това", довърши Лонгория.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари