Българският "Отрова за мишки" на СФФ

Международен конкурс на 14 март
14 мар 2014 10:12, Петя Славова
0
Българският "Отрова за мишки" на СФФ
Кадър от "Отрова за мишки". Снимка: София Филм Фест

Българският филм "Отрова за мишки" е в състезателната програма на международния конкурс на София Филм Фест. Ето и двата филма в тази категория, които може да видим днес.

„Отрова за мишки” (Бълга­рия, 2014) на Константин Буров ще има своята световна премиера в програмата на София Филм Фест. Разказана е историята на четири момчета от ТВУ, попаднали там за различни престъпления. „С „Отро­ва за мишки” се опитваме да по­гледнем към годините на прехода от по-различен и неочакван ъгъл. През очите на главните герои – крадци, това е време без никакви ценности и идеали, време, в което всичко може да се открадне, купи и продаде”, споделя режисьорът.

Филмът се опитва да отговори на въпросите за циничното отношение и потушените пориви за свобода, за това кои са нещата променили се през последните 24 години, за това възможна ли е промяната на мисле­нето на българите с промяната на политическата система.

Филмът задава тези въпроси с ху­мор и намигване. „Отговорите са трудни, но всеки от нас трябва да си ги даде, за да може най-накрая товарът на миналото да спре да ни тежи на плещите и да можем да продължим напред”, коментират режисьорът на филма Константин Буров и монтажистката Нина Алтъ­пармакова, която продължава дело­то на съпруга си Андрей Алтъпар­маков като продуцент на „Отрова за мишки”.

Константин Буров е роден през 1974 г. в Пазарджик. За­вършва филмова и ТВ режисура в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”. С иг­ралната си новела „План за от­мъщение” (2008) печели „Златна роза” за дебют. Буров се изявява и като продуцент на независими филми.

Вторият филм за 14 март е испанският "Падаща звезда" („Stella Cadente”, 2014). Историята ни пренася в Испания в началото на 1870 г., по време на управле­нието на Амедей VI Савойски. В режисьорския дебют на опитния продуцент Луис Миняро по не­обикновен начин държавната криза се усеща като източник на вдъхновение и съпротива. Кра­лят се затваря в себе си, за да из­бяга от самотата и проблемите си. Ситуацията извън двореца е несигурна и зад защитните сте­ни Амедей и слугите му се отда­ват на игри, любовни авантюри, пиршества и меланхолия. В този подобен на лабиринт кинораз­каз историческият филм скоро се превръща в мюзикъл с френ­ски шансони и замечтана мело­драма.

Луис Миняро е роден през 1949 г. в Барселона. На 18 години основава „Cine Club Arts” в Барселона. Той рабо­ти като критик и е известен като продуцент на независими филми, сред които е и носителят на „Злат­на палма“ от Кан „Чичо Бунми си спомня предишните животи” (реж. Апичатпонг Верасетакул, 2010). В кариерата си на режисьор Миняро има няколко документални филма преди „Падаща звезда”.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари