Български класики на София Филм Фест

Над 200 филма в програмата на фестивала
24 фев 2015 16:39, Александър Попов
3
Български класики на София Филм Фест
Актьорът Иван Иванов ще получи Наградата на София. Снимка: Facebook

В годината на 100-тния юбилей на българското кино най-мащабното международно киносъбитие в България – София Филм Фест, ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на седмото изкуство в българската столица, обявена за „творчески град на киното” от ЮНЕСКО.

София Филм Фест ще се състои от 5 до 15 март в столицата, с предварителни прожекции от 27 февруари до 4 март в Дома на киното и с допълнителна програма от 16 до 29 март в София, Бургас, Пловдив и Варна.

Програмата съдържа над 200 игрални, документални и късометражни филми.

Актьорът Иван Иванов ще получи Наградата на София на Столична община и ще представи лично филма, който го превърна в звезда – "Всичко е любов" от 1979 г. на Борислав Шаралиев. Наградата на София ще бъде връчена на още един актьор – италианската легенда Франко Неро, който ще представи в рамките на София Филм Фест една от класиките в жанра спагети уестърн – „Джанго” (1966, реж. Серджо Корбучи), както и най-новия филм с негово участие – „Децата на Маам” на Паоло Консорти.

В тази отбрана компания ще се включи и една дама, грузинската режисьорка Нана Джорджадзе, председател на Балканското жури на СФФ 2015, чийто филм „1001 рецепти на влюбения готвач” е номиниран за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм през 1997 г, а в тазгодишната програма е включен и най-новият й филм „Русалке моя, моя Лорелай“ (2014).

Ще бъде почетен и един от най-значимите европейски продуценти - Карл Баумгартнер - Бауми, който беше един от последните мечтатели в киното, откривател на многобройни таланти и символ на независимото европейско кино. Наградата на София в памет на големия Бауми ще бъде приета от неговата дъщеря Мартина-Валентина Баумгартнер. София Филм Фест ще представи специална ретроспектива от 13 филма, продуцирани от Бауми, която стартира от 27 февруари в Дома на киното.

Фестивалът се открива на 5 март с официалната премиера на първия игрален филм на живеещия във Франция режисьор Георги Балабанов. „Досието Петров” е по сценарий на кинолегендата Жан-Клод Кариер, с участието на Михаил Билалов, Христо Шопов, Цветана Манева, Ани Пападопулу, Радина Кърджилова, Деян Донков и др. Краят на международната програма ще бъде отбелязан на 15 март в Зала 1 на НДК с новия шедьовър на руския режисьор Андрей Звягинцев „Левиатан”, номиниран за „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм.

За 12-и път ще се проведе конкурсът за български късометражен филм. Селекционната комисия в  състав: Павел Веснаков – режисьор, Любомир Младенов – режисьор, Мина Милева – аниматор, продуцент и режисьор, Нина Алтъпармакова – монтажист, Йордан Жечев и Васил Петраков – от творческия екип на DDB, определи 12-те финалисти. Наградата е на стойност 6 000 евро.

Наградата за най-добър балкански филм ще бъде определена от тричленно жури - грузинската режисьорка Нана Джорджадзе, програмният директор на МФФ Кинотавър Ситора Алиева (Русия) и директорът на МФФ Тофифест Кафка Яворска (Полша). В надпреварата ще участват 11 заглавия сред които 2 румънски в копродукция с България - „Аферим!” на Раду Жуде (носител на „Сребърна мечка” от Берлинале 2015) и „Защо аз?” на Тудор Джурджу. Българският участник е филма „Омбре“ на покойния Захари Паунов.

Наградата на Милениум в Документалния конкурс за най-добър филм ще бъде определена сред 11 заглавия, сред които носителят на Оскар „Citizenfour” на Лаура Поитас, а българският  участник е „Салто мортале” на Борислав Колев („Стоичков”). Още десет нови български документални филма ще имат премиера в рамките на София Филм Фест 2015.

Няколко утвърдените европейски творци ще гостуват на 19-ия София Филм Фест. Сред тях са Тери Джоунс (Великобритания), който ще представи в София няколко от култовите заглавия на „Монти Пайтън” - от „Свещеният Граал” до „Монти Пайтън Live (предимно) – Един падна, петима остават”. Корнел Мундруцо (Унгария) очакваме с най-новия си филм „Белият бог”, носител на Наградата в секцията „Особен поглед” от Кан '14, балканската легенда Данис Танович ще ни покаже последната си киноистория „Тигри”, която ще ни пренесе в Индия, а Вера Глаголева (Русия) ще представи „Две жени” по пиесата на Иван Тургенев „Месец на село”. Световна премиера на СФФ ще има италианският филм  „Децата на Маам”, в присъствието на режисьора Паоло Консорти, актьорите Лука Линело и Франко Неро и продуцента Джузепе Лепоре.

Един от специалните акценти в програмата на София Филм Фест ще бъде Българското кино. По този повод ще бъдат показани две селекции - „10 класически български филма (до 1989)” и „10 филма на новото българско кино (след 1990)”.

Сред 10-те български класики са „Крадецът на праскови” (1964 г., реж. Въло Радев), „Понеделник сутрин” (1966 г., реж. Ирина Акташева и Христо Писков), „Привързаният балон” (1967 г., реж. Бинка Желязкова), „Козият рог” (1972 г., реж. Методи Андонов), „Преброяване на дивите зайци” (1973 г., реж. Едуард Захариев), „Авантаж” (1977 г., реж. Георги Дюлгеров), „Лачените обувки на незнайния воин” (1979 г., реж. Рангел Вълчанов), „Всичко е любов” (1979 г., реж. Борислав Шаралиев), „Да обичаш на инат” (1986 г., реж. Николай Волев), „Парчета любов” (1989 г., реж. Иван Черкелов).

В „новата” българска десятка влизат "Граница", "Писмо до Америка", „Дзифт”, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, „Източни пиеси”, „Мисия Лондон”, „Подслон”, „Аве”, „Тилт“ и „Урок”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: софия филм фест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
18
 
! Отговори
Ot USA преди 9 години
Mnogo zdrave i vsichko nai-hubavo, G-n Ivanov!
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ха ха ха ха български филм !
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ястребите" не коментират такива теми