"Такси" на осъдения Панахи идва у нас

Филмът му е част от 20-ото издание на СФФ
Обновена: 22 яну 2016 12:19 | 22 яну 2016 10:11, Петя Славова
0
"Такси" на осъдения Панахи идва у нас
Джафар Панахи в кадър от "Такси". Снимка: София филм Фест
За 20-и пореден път международният филмов фестивал София Филм Фест ще покаже най-доброто от световното кино. У нас ще дойдат филмите с отличия на най-големите фестивали.
 
След като получи „Златна мечка” в Берлин, „Такси” на иранския дисидент Джафар Панахи пристига за среща и с българската публика. Филмът е едновременно смешна и завладяваща хроника на иранското общество, разказана чрез преживяванията на таксиметров шофьор по улиците на Техеран. Главната роля изпълнява самият режисьор. При него се качват различни типажи, представящи многообразието от възгледи и настроения в съвременен Иран. 
 
„Такси” е третият пълнометражен филм (след „This Is Not a Film” и „Closed Curtain”), заснет от Панахи, въпреки забраната на властите в Иран след ареста на режисьора за това, че иска да заснеме документален филм за протестите срещу преизбирането на президента Махмуд Ахмадинеджад през 2009 г. Панахи е осъден на 6 години затвор за „опит за престъпления срещу националната сигурност”. Освен това му е наложена 20-годишна забрана да снима филми, да дава интервюта и да напуска страната. Впоследствие наказанието му е променено на домашен арест.
 
Сред фестивалните отличници в програмата през март е и носителят на „Златен лъв“ от Венеция „Отдалече” на Лоренцо Вигас. Това е игралният дебют на 48-годишния венецуелски режисьор. Той се появява на сцената на световното кино с впечатляващ собствен почерк, подкрепен от големи имена във филмовата индустрия на Латинска Америка. 
 
Неговият герой, Армандо, е не особено общителен, затворен в себе си зъботехник на средна възраст, който кани в апартамента си млади момчета от бедните квартали на Каракас. Той им плаща, за да гледа голите им тела, но без да ги докосва. Преживяна в детството неизличима травма, пречи на Армандо да създаде истинска любовна връзка...
 
„Отдалече” е първият венецуелски филм, поканен за участие и спечелил най-високото фестивално отличие във Венеция. Кинотворбата е удостоена и с Наградата за най-добър сценарий в Солун 2015. Преди „Отдалече” Лоренцо Вигас снима документални филми и един късометражен – „Los Elefantes Nunca Olvidan” („Elephants Never Forget”), чиято премиера е в рамките на „Седмицата на критиката” в Кан 2004.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари