Новият "Майлс Дейвис" - Ерик Трюфаз у нас

Води го Зигфрид на "София филм фест"
Обновена: 1 фев 2016 13:12 | 1 фев 2016 13:12, Петя Славова
1
Новият "Майлс Дейвис" - Ерик Трюфаз у нас
Зигфрид. Снимка: София филм фест
Ексцентричният френски музикант и режисьор Зигфрид, гостувал няколко пъти на "София филм фест" , пристига на 20-ия юбилеен фестивал с "новия Майлс Дейвис" - Ерик Трюфаз. Концертът на двамата, организиран с подкрепата на Френския културен институт, е на 13 март в "София лайв клуб".
 
На сцената ще бъде и латвиецът Артис Орубс - барабанист, перкусионист и продуцент, работил с музиканти в различни стилове - джаз, фънк, фолк, електронна музика. Завършил образованието си в Холандия, той преподава перкусии в Латвийската музикална академия и от 2012 г. е барабанист в оркестъра на Латвийското национално радио.
 
Ерик Трюфаз демонстрира своя артистизъм и талант, като се опитва да разшири границите на съвременния джаз, обогатявайки го с мелодии от дръм-енд-бейс и хип-хоп музиката. Роден е в музикално семейство, баща му е саксофонист в джазбенд.
 
Едва осемгодишен, Ерик вече се опитва да свири на саксофон, а на 13 години сформира първата си рокгрупа. На 16 години Трюфаз чува Майлс Дейвис и това завинаги променя живота му - записва се да учи музика в Консерваторията в Шамбери, свири с бразилската група "Cruseiro do sul", изнася концерти в САЩ. През 1990 г. създава групата си "Erik Truffaz Quartet", която печели награди, обикаля фестивали и се влива в хип-хоп културата.
 
В периода 1998-2006 г. Ерик Трюфаз издава 12 албума за лейбъла "Blue Note", като четири от тях са на "Erik Truffaz Quartet". През 2001 г. създава нова формация "Ladyland" - част от албумите са създадени и записани заедно с нея.
Зигфрид е един от символите на СФФ. Фестивалът е показвал всичките му филми. Зиг е правил в София концерти, изложба, беше член на международното жури, дори снима част от филма си "Киногама" в околностите на града.
 
Зигфрид и групата му от независими музиканти обикалят света - за тяхната артистична свобода сцена са както концертните зали, така и уличките. Зиг снима със своята камера хора от малки, неизвестни селища. Освен като музикант и режисьор, той се изявява и като оператор, фотограф, монтажист, писател и композитор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари