Баба Зула ще озвучат финалните "надписи" на СФФ

С техен концерт ще се закрие 20-ото издание
10 фев 2016 14:07, Петя Славова
0
Баба Зула ще озвучат финалните "надписи" на СФФ
Снимка: София Филм Фест
Турската банда „Баба Зула” пристига отново у нас, за да изнесе концерт на закриването на основната програма на юбилейното издание на феста. Те са добри познати и любимци на киноманите, неведнъж са били гости на феста.
които със сигурност си спомнят гостувания на групата в предишни „фестивални” години. Затова и присъствието им в юбилейната година е символично – „Баба Зула” се превърна в част от характера на софийския кинофестивал.
 
В момента групата е на европейско турне и дни преди концерта в София, планиран за 20-и март, ще изнесе три концерта – един в Испания и два във Франция. България е сред любимите дестинации на „Баба Зула” – те свириха у нас и в рамките на фестивала „Transfiguration”, провел се през август 2015 година в автентичното българско село Долен. 
 
Пърформансите на култовата турска банда „Баба Зула” наподобяват мистични ритуали - смес от визуално изкуство, ориенталски танци, пищни костюми, поезия, театър и анимация на живо, предлагащи на публиката въздействащо зрелищно шоу. Те се отличават със специфичния си саунд, известен като „ориенталски дъб”.
 
Истанбул изпълва душите на музикантите, а музиката им отвежда в сърцето на Босфора. Техният уникален стил, благодарение на пълната имровизация, комбинира ориенталска дарбука, електрически саз, лъжици, „ней” от традицията на суфите, кларинет като детайл от музиката на турските цигани и модерен електронен саунд. 
 
Групата е основана в Истанбул през 1996 година от Левент Акман, Мурат Ертел и Емре Онел, който напуска през 2005 и е заменен от Чошар Камчъ. През 2003 към тях се присъединява вокалистката Оя Еркая, а година по-късно – и уникалната майсторка на „живата рисунка” Серен Ойкют. Присъствието й на сцената, създаването на образи с бързина и вдъхновение, е важна визуална част - запазена марка на „Баба Зула” и тяхното зрелищно шоу. 
 
Виртуозните изпълнители имат издадени 8 студийни албума. Световна слава донася участието им в документалния шедьовър на режисьора Фатих Акин „Музиката на Истанбул”, превърнал се и в повод за първото им гостуване у нас – те свирят на закриването на 10-ия София Филм Фест, точно преди 10 години.
 
Ако поне веднъж чуете „Баба Зула”, още на мига ще се влюбите в нестадартните и ососбено въздействащи импровизации на групата! Оригиналният им стил не влиза в никакви жанрови клишета или рамки. Музиката им събужда въображението и открива пред публиката необятни пространства. 
 
„Баба Зула” ще свирят на 20 март в Sofia Live Club, отваряме врати в 20.00 часа, началото е от 22.00.
 
Предварителната продажба на билетите за двата концерта на „Баба Зула” и на SIG & Erik Truffaz feat. Artis Orubs стартира днес. Може да ги открием на касата на Дом на киното, на цена от 20 лв.

0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари