Баба Зула ще озвучат финалните "надписи" на СФФ

С техен концерт ще се закрие 20-ото издание
10 фев 2016 14:07, Петя Славова
0
Баба Зула ще озвучат финалните "надписи" на СФФ
Снимка: София Филм Фест
Турската банда „Баба Зула” пристига отново у нас, за да изнесе концерт на закриването на основната програма на юбилейното издание на феста. Те са добри познати и любимци на киноманите, неведнъж са били гости на феста.
които със сигурност си спомнят гостувания на групата в предишни „фестивални” години. Затова и присъствието им в юбилейната година е символично – „Баба Зула” се превърна в част от характера на софийския кинофестивал.
 
В момента групата е на европейско турне и дни преди концерта в София, планиран за 20-и март, ще изнесе три концерта – един в Испания и два във Франция. България е сред любимите дестинации на „Баба Зула” – те свириха у нас и в рамките на фестивала „Transfiguration”, провел се през август 2015 година в автентичното българско село Долен. 
 
Пърформансите на култовата турска банда „Баба Зула” наподобяват мистични ритуали - смес от визуално изкуство, ориенталски танци, пищни костюми, поезия, театър и анимация на живо, предлагащи на публиката въздействащо зрелищно шоу. Те се отличават със специфичния си саунд, известен като „ориенталски дъб”.
 
Истанбул изпълва душите на музикантите, а музиката им отвежда в сърцето на Босфора. Техният уникален стил, благодарение на пълната имровизация, комбинира ориенталска дарбука, електрически саз, лъжици, „ней” от традицията на суфите, кларинет като детайл от музиката на турските цигани и модерен електронен саунд. 
 
Групата е основана в Истанбул през 1996 година от Левент Акман, Мурат Ертел и Емре Онел, който напуска през 2005 и е заменен от Чошар Камчъ. През 2003 към тях се присъединява вокалистката Оя Еркая, а година по-късно – и уникалната майсторка на „живата рисунка” Серен Ойкют. Присъствието й на сцената, създаването на образи с бързина и вдъхновение, е важна визуална част - запазена марка на „Баба Зула” и тяхното зрелищно шоу. 
 
Виртуозните изпълнители имат издадени 8 студийни албума. Световна слава донася участието им в документалния шедьовър на режисьора Фатих Акин „Музиката на Истанбул”, превърнал се и в повод за първото им гостуване у нас – те свирят на закриването на 10-ия София Филм Фест, точно преди 10 години.
 
Ако поне веднъж чуете „Баба Зула”, още на мига ще се влюбите в нестадартните и ососбено въздействащи импровизации на групата! Оригиналният им стил не влиза в никакви жанрови клишета или рамки. Музиката им събужда въображението и открива пред публиката необятни пространства. 
 
„Баба Зула” ще свирят на 20 март в Sofia Live Club, отваряме врати в 20.00 часа, началото е от 22.00.
 
Предварителната продажба на билетите за двата концерта на „Баба Зула” и на SIG & Erik Truffaz feat. Artis Orubs стартира днес. Може да ги открием на касата на Дом на киното, на цена от 20 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари