Драмата за Холокоста, с приз в Кан, идва у нас

"Синът на Саул" на Ласло Немеш в програмата на СФФ
15 фев 2016 12:22, Петя Славова
15
Драмата за Холокоста, с приз в Кан, идва у нас
Снимка: София Филм Фест

След световната си премиера в Кан, драмата за Холокоста на унгарския дебютант в игралното кино обра наградите на най-престижните международни фестивали, в това число и Специалната награда на журито в Сараево ’15, "Алуминиев кон" за режисьорски дебют и наградата за най-добър режисьор в Стокхолм ’15, "Златна количка" за най-добър филм в Загреб ’15. 

Радикален като съдържание и провокативен като изобразителен експеримент, „Синът на Саул” описва историята на Саул Ауслендер - евреин, който е депортиран в концентрационния лагер в Аушвиц и попада сред „зондеркомандос” - затворници, работещи в газовите камери. Един ден Саул открива тялото на момче, което прилича на сина му, и прави невъзможното да го погребе достойно.

"Питах се какви усещания са имали евреите, когато са пристигнали на рампата в Биркенау. Какво са виждали? Какви са били последните им часове? Това ме накара да заснема филма”, казва пред медиите 38-годишният Ласло Немеш, потомък на украински евреи, намерили смъртта си в Аушвиц. Интересът му към темата е провокиран от сборник с текстове на членове на отрядите "Зондеркомандос".
 
„Синът на Саул” е първият пълнометражен филм на Ласло Немеш, който го изстрелва на върха. Роден през 1977 година в Будапеща, той учи история, международни отношения и драматургия в Париж, а след това работи като асистент-режисьор на късометражни и пълнометражни филми във Франция и Унгария. Две години е асистент на Бела Тар, като междувременно завършва кинорежисура в училището по изкуства „Тиш” към университета в Ню Йорк. Късометражните му филми „С малко търпение” (2007), „The Counterpart” (2008) и „Джентълменът е освободен” (2010) получават близо 30 награди и имат участие в над 100 международни фестивала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
Ханс преди 8 години
*** е грозен, противен, миризлив и зъл. Аман от *** ***.Единственият евреин, който харесвам е Watto от star warselfarandi/wp-content/uploads/2015/01/Watto.jpg
8
2
 
6
 
! Отговори
тихомир томов преди 8 години
Започна новия сериал с тема холокост фантастика . Само 274 000 евреи са починали в лагерите , където са работили наистина . Направете просто една проверка , в която и да е страна с какво се занимават " богоизбраните " нечистоплътници . Няма строители и зидаромазачи , стругари , фрезисти , санитари , работници на полето и в сметосъбирането , а само тарикатски длъжности : съдии , адвокати , политолози и естествено политици , банкери и т. н . като повечето от тях си падат *** и !
7
1
 
8
 
! Отговори
Щорм преди 8 години
Да не правя много цитати, има достатъчно в историята за тези хора, но ще изкажа едно доста крайно изказване на римския император Адриан за евреите понеже той се е запознал с техния начин на действие - "Избийте ги, преди с коварните си методи да са завладели Рим!" За предпочитане е тези хора да си живеят отделно. За съжаление в миналото хората не са се справили с този проблем когато са имали много по-удобни възможности и затова ние се намираме в такова окаяно състояние. За съжаление!
6
1
 
8
 
! Отговори
Щорм преди 8 години
Аз съм на мнение, че е най-добре за целия свят евреите да си живеят отделно където искат. Като искат в Изрел да си ходят в Изрел и да се махнат от местата където са се пръснали защото носят със себе си мизерия, социална и морална деградация и упадък навсякъде където отидат. Сегашното упадъчно състояние на нравствеността на Запада е главно тяхна заслуга чрез техните либерални доктрини оправдаващи моралната деградация и превръщането на хората в роби на труда.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Писнаха ми тези еврейски филми, започвам да симпатизирам на Хитлер
4
1
 
10
 
! Отговори
Щорм преди 8 години
Омръзна ми да слушам за тоя "х0л0к0ст" и как евреите са жертви докато всъщност са най-големите престъпници в историята на човечеството! Хитлер не е решил да ги елиминира за нищо! Знаело се е за всичките им престъпления и за кампанията им за морална деградация и завладяването на световните ресурси чрез подмолни и коварни действия. Тези хора не могат да живеят без да правят зло и са едно проклятие за хората и държавите които са ги приели.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не съм убеден, че е имало газови камери
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През последните 7-8 години София Филм Фест спокойно може да се прекръсти на Фест на еврейското кино. Над половината от филмите са на тази тематика.
1
3
 
15
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Станаха вече 71 години от края на войната, а евреите продължават да го играят жертви. Че е имало избиване на евреи, имало е, но не на толкова, колкото ни се втълпява, нито са карали наред, а точно определени евреи, ама за тези неща много не се говори. Западните съюзници са знаели от разузнаването си за лагерите, но са се направили на ударени ;)