Да си в журито на София Филм Фест

Младите ще се срещнат и с гостите звезди
Обновена: 22 фев 2016 13:21 | 22 фев 2016 10:25, Петя Славова
0
Да си в журито на София Филм Фест
Тери Гилиъм ще се срещне с младежкото жури. Снимка: София Филм Фест

За четвърта година младежко жури ще връчи специална награда на София Филм Фест. Участниците в него ще се срещнат с Тери Гилиъм и Бела Тар.

Всеки желаещ да се включи е нужно да разкаже за себе си в 5-минутно видео. Ако впечатли екипа на София Филм Фест с оригиналност и изобретателност, ще бъде избран. Всеки, не навършил 26 години.  Селектирани видеа ще бъдат публикувани на фейсбук страницата на „София Филм Фест за учащи”. Двамата, събрали най-много гласове, ще се включат в журито. 

Още двама ще бъдат избрани от екипа на фестивала. Членовете на журито ще получат акредитация за феставала, който ще покаже над 200 филма. Ще може и да се срещне с големите и световно известни кинематографисти като Тед Кочев, Бела Тар и Тери Гилиъм. 
Има шанс да гледа всички 13 заглавия от Международния конкурс от 12 до 19 март и да пише за тях.
Младежкото жури ще гласува за най-добрия филм от конкурса и ще връчи специалната награда на церемония на 19-ти март в Зала 1 на НДК.
 
Иначе семестърът за учащи стартира на 2 март с ретроспектива на Бела Тар - гиганта на унгарското и световното кино и бунтар по природа. Първата прожекция е на филма „Семейно гнездо”, негов  дебют от 1979 г. е вдъхновен от филмите на Джон Касаветис. Следват „Аутсайдерът”, „Алманах на падението”, „Проклятие”, „Човекът от Лондон”, „Веркмайстерови хармонии” и „Торинският кон” (представени от самия Тар). Апогеят на прожекциите ще бъде в неделя, 6 март, когато ще гледаме седемчасовото „Сатанинско танго” – един от шедьоврите на Бела Тар.
 
На 9 март стартира и ретроспективата на режисьора Тед Кочев. Режисьорът с български корени е сред големите имена в Холивуд. Носител е на „Златна мечка” в Берлин, има две номинации за „Златна палма” в Кан и една за „Оскар”. Сред филмите са „Безпримерна храброст”, „Уикендът на Барни”, „Обучението на Дуди Кравиц”, „Да се събудиш в страх” и емблематичният „Рамбо: Първа кръв”, който режисьорът лично ще представи в Дома на киното на 12 март от 17.30 часа.
 
В първия основен уикенд на фестивала – 12/13 март са предвидени две срещи с „двамата големи” – Тед Кочев и Бела Тар. Те ще раздават автографи и ще се срещнат с фенове от 12.00 ч. в Дома на киното.
 
Следват 13 филма от Международния конкурс – изключителна възможност да се видят дебютните проекти на млади режисьори. Сред тях са награденият със Special Mention на Берлинале ’16 филм на Елица Петкова „Жалейка”, „Жажда” на Светла Цоцоркова, чиято световната премиера бе в програмата „Нови режисьори” в Сан Себастиан, режисьорският дебют на Венцислав Василев „Сняг”, „Дъщерите на дансинга” на Агнешка Смочинска получи специалната награда в международния игрален конкурс в Сънданс за уникална визия и дизайн и още дебюти от Чехия, Израел, Ирландия, Холандия, Турция, Мексико, Великобритания, Испания, Гърция.
 
В специалната селекция за учащи са включени два култови филма на Гилиъм – „Бразилия” и „12 маймуни”, представения от самия него съответно в кино „Люмиер” на 18 март от 20.30 и в Дома на киното на 19 март от 13.30 часа.
 
Условия за достъп до прожекциите от фестивалния семестър: Ученици и студенти ще могат да подадат своите данни за Карта „София Филм Фест за учащи”, която ще осигурява свободен достъп до всички фестивални прожекции, обозначени със знака „СФФУ”, както и по една прожекция месечно в Дом на киното до края на 2016 година. Цената на картата е 15 лв.
 
Картите ще бъдат издавани от 22 февруари на място на касата на Дома на киното срещу представен документ и платена такса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари