Филм с българско участие с успех на Берлинале

"Жалейка" на Елица Петкова взе специален диплом
25 фев 2016 09:44, Петя Славова
1
Филм с българско участие с успех на Берлинале
Снимка: София Филм Фест
Международното жури на Generation 14plus - Берлинале присъди вчера специален диплом - Special Mention на филма на Елица Петкова „Жалейка”, който ще участва в конкурсната програма на 20-ия София Филм Фест. 
 
Ето какво споделя журито: „Ние бяхме развълнувани от тази умела алегория за променящите се културни стойности в новото време и за сблъсъка между различните ценностни системи в едно малко европейско градче. Със страхотен усет към детайла, натурализмът на този филм е съчетан със завладяващата история на една млада жена, която търси своето място в света и стига до дълго жадуваната свобода. Филмът се отличава с брилянтни изпълнения и режисура”.
 
„Жалейка” е реализиран благодарение на подкрепата на Нов Български Университет и Goethe-Institut Bulgarien.
 
Голямата награда в тази категория на Берлинале беше присъдена на чилийския филм „Las plantas” (Plants). 
 
Само след три седмици българската публика ще има възможност да види „Жалейка” на Елица Петкова, а в програмата на фестивала е включен и нейният късометражен филм „Абсент” (2015), представен в селекцията „Cinéfondation” на фестивала в Кан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Сульо преди 8 години
Това е най гадния и грозен филм който съм гледал в последно време. Изтъкан само от негативни клишета за България,пълен с кървави сцени с клане на кокошки и малки козлета на едър план и без ефекти - просто си ги колят. И Само глупости за България. За капак на всичко беше в категориятаК14плюс - ще рече за юноши 14-18 г. Комисията за категоризацията на Германия не би го допуснала там. Ама понеже е с негативни клишета за България взе някаква дребна награда щото Берлинале е като Златния Орфей вече.