Гилиъм ни припомня какво е "Страх и омраза в Лас Вегас"

Бела Тар ни запознава с филма "Човекът от Лондон"
7 мар 2016 22:52, Петя Славова
0
Гилиъм ни припомня какво е "Страх и омраза в Лас Вегас"
Снимка: София Филм Фест

Два филма на едни от най-важните гости на тазгодишния София Филм Фест може да видим на 7 март в Дом на киното.

От 18.00 часа започва прожекцията на "Човекът от Лондон" на Бела Тар. Сюжетът ни запознава с Малоин, който води простичък живот. Той почти не забелязва света около себе си и вече е приел своя бавен и неизбежен житейски провал и всеобхватната си самота.

Когато става свидетел на убийство, животът му рязко се променя. Той се изправя лице в лице с въпроса за морала,  греха, наказанието, линията между невинност и участие в престъпление. 

Това скептично състояние го води до онтологичния въпрос за смисъла и цената на съществуването. Филмът е за желанието, за неразрушимия копнеж на човека да живее свободно и щастливо, за илюзиите, които никога не разбираме... Продукцията е с номинация за Златна палма в Кан през 2007 г., а всеки притежател на карти "София Филм Фест за учащи" може да го гледа с вход свободен. 
 
Следващият филм в Дом на киното е добре познатият "Страх и омраза в Лас Вегас" на Тери Гилиъм. Шантавият журналист Раул Дюк и неговият бивш адвокат д-р Гонзо се разкарват в червен кабриолет,  който наричат "Червената акула".
 
В багажника им има всякакви благинки, включително алкохол и наркотици, които всички познават. Целта им е да открият веднъж и завинаги Американската мечта на последното място, на което може да бъде намерена. За поета от XVIII в. Уилям Блейк пътят на крайностите води към кулата  на мъдростта. Но за Раул Дрейк и д-р Гонзо този път е не толкова прав и тесен и ги води директно до Лас Вегас... 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари