Стефан Командарев разказва "Моряшки истории"

Филмът му - на София Филм Фест
9 мар 2016 10:30, Петя Славова
1
Стефан Командарев разказва "Моряшки истории"
Снимка: София Филм Фест

Новият документален филм на Стефан Командарев „Моряшки истории” ще бъде показан премиерно на 23 март в Дома на киното от 19.30 часа.

Кинотворбата представя няколко погледа към живота на брега и във водите на Черно море. Това са четири истински човешки истории, наситени едновременно с драматизъм и хумор.
 
Заради програма на Европейския съюз за унищожаване на малки риболовни катери, Александър Тръпчев е приел корабът му „Омега” да бъде разрушен… Димитър Аврионов е прекарал 45 години от живота си по моретата. През 1987 година купува VHS камера и 13 години снима какво се случва на корабите по целия свят. След години в шкафовете, старите видео касети отново оживяват. 
 
Риболовният кораб на Христо Спасов е задържан през 2012 година на 20 мили от румънския бряг по обвинение в бракониерство. Енергичен, със заразяващо чувство за хумор, той води неуморно битките си в морето и на сушата.
Зоя и Пламен са семейство учители. За да успеят да компенсират нищожните учителски заплати и да отгледат децата си, те от години вадят от морето рапани с рибарската си лодка.
 
С усет към детайлите, с деликатност и внимание към историите, в „Моряшки истории” Командарев умело преплита съдби, демонстрирайки опита си на добър разказвач. Той е режисьор на два от най-награждаваните български филми през последните години, включени в надпреварата за номинация за чуждоезичен „Оскар” – „Съдилището” (2014) (Наградите за най-добър филм, режисура и главна мъжка роля на Асен Блатечки на фестивала за югоизточно европейско кино See a Paris, Голямата награда на кинофестивала в Индианаполис, най-добър игрален филм и мъжка роля  на „Златната роза”), и „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (2008) (попаднал в челната деветка на претендентите за „Оскар” 2010, най-разпространяваният в световен мащаб български филм след 1989 – в над 90 страни, спечелил е над 30 награди от международни филмови фестивали, една трета от които са награди на публиката).

1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
0
 
! Отговори
Сульо преди 3 години
Поредната тежка полюция с претенции. И "Светът е голям..." въобще не попадал в никаква девятка,отпадна още на най първия кръг. Вижте в нета не лъжете колко е гениален този ***.