Кино на корем

Специална селекция, посветена на гурме културата на СФФ
17 мар 2016 10:23, Петя Славова
0
Кино на корем
Кадър от "Повелителят на кухнята". Снимка: София Филм Фест

 Любопитна селекция от филми,

посветени на гурме културата,
очаква публиката на 20-ия София Филм Фест
 
Пет гурме филмови изкушения може да видим за пета поредна година на София Филм Фест.
 
На юбилейния 20-и София филм Фест зрителите могат да видят както класически кинотворби (като „Кой убива големите готвачи на Европа?” на специалния ни гост, канадският режисьор с български корени Тед Кочев), така и най-нови филми (като „Повелителят на кухнята” с участието на Брадли Купър). 
 
Акцент за пореден път е вкусен винен детайл, който съпътства прожекцията. По време на гледането зрителите опитват специално подбрано вино за определения филм, който гледат.
 
А ето и филмите.
 
Първият е „Повелителят на кухнята”  („Burnt”, САЩ, 2015) е забавна и емоционална история за любовта към храната, обичта между двама души и възможния втори шанс. В главната роля на майстор-готвач е Брадли Купър, чийто герой Адам Джоунс е истинска рокзвезда в света на кулинарията, който унищожава кариерата си с наркотици и надменност. След като преживява личен катарзис и успява да загърби лошите навици, Адам се завръща в Лондон да възвърне предишните си позиции и да отвори топ ресторант, който да му донесе мечтаната трета звезда „Мишлен”. За да се случи това обаче, той трябва да привлече най-добрите сред добрите на своя страна, включително и красивата Елен (Сиена Милър). 
 
Самият Брадли Купър също е запален любител готвач. Тук му партнира цяло актьорско съзвездие - Алисия Викандер, Сиена Милър, Ума Търман, Ема Томпсън, Матю Рийс. Режисьор на филма е Джон Уелс („У дома през август”), а сценарият е на Стивън Найт („На един черпак разстояние”).
 
Следва „Готвачи на турне” („Cooking Up a Tribute”, Испания, 2015) на режисьорския тандем Луис Гонсалес и Андреа Гомес е интригуващ и задълбочен киноразказ за хората и богатите кулинарни традиции на Южна Америка. Творбата среща зрителя с културата и впечатляващата кухня на континента, докосвайки го до колорита и пъстротата на латиноамериканския свят. Главните герои – тримата братята Рока са суперзвезди в кулинарията. Собственици са на ресторант с три звезди „Мишлен” в Жирона, Североизточна Каталуня, обявен за втория най-добър ресторант в света. През лятото на 2014 година те решават да затворят вратите на заведението си за пет седмици и заедно с цялия персонал се отправят на голямо пътешествие до Южна Америка. Целта им е да се върнат обратно с 57 нови ястия, отражение на традициите и културата на местата, които посещават.
 
Представляващ „истинска естетическа наслада за окото”, „Готвачи на турне” е детайлен портрет на Латинска Америка, своеобразен наръчник по готварство, представящ кулинарните шедьоври и богатството на местната кухня.
 
„ДНК на Перу” („Ceviche’s DNA”, Канада, 2015) на режисьора Орландо Ариага е документален филм за перуанското севиче – традиционно ястие, обявено за национално културно наследство с хилядолетна история. Филмът представлява кулинарно пътешествие по Северното крайбрежие и тропическите гори на Амазонка до столицата на Перу – Лима, в компанията на виртуозните готвачи Хавиер Уонг и Гастон Акурио, убедени, че бъдещето на гастрономията принадлежи на перуанската кухня. Документалният разказ разкрива историческите, кулинарните, природните и социо-политическите аспекти на специалитета, приготвян от сурова риба, маринована в лимон, сервирана с люти чушки „аджи”, сладки картофи „камоте”, маниока и царевица.
 
„Кой убива големите готвачи на Европа?” („Who Is Killing the Great Chefs of Europe?”, САЩ-Италия-Франция-Западна Германия, 1978) бе представен лично от холивудската легенда Тед Кочев, който събира цяла плеяда звезди в ролята на велики готвачи. Жан-Пиер Касел играе любител на гълъбовия пай, Жаклин Бисе е известна сладкарка, Стефано Сата Флорес - специалист по омарите, Джордж Сийгъл изпълнява ролята на магнат, собственик на верига от заведения за бързо хранене, а Филип Ноаре е известен парижки готвач. Всеки от тях e убит по начина, по който се приготвя коронното му ястие. Дали убиецът не е Гранвилие (Жан Рошфор) – майстор-кулинар, изключен от списъка с най-добрите европейски виртуози в кухнята? Главен герой в този сюжет, напомнящ роман на Агата Кристи, е Макс – критик на заведения за хранене, изигран от Робърт Морли.
 
„Средиземноморска диета” („Mediterranean Food”, Испания, 2009) на Хоакин Ористрел разказва историята на София (Оливия Молина) от детството й до превръщането й в известен готвач – пътуване, мотивирано от страстта й към храната и влечението към двама мъже в живота й. Тони (Пако Леон) е този, за когото София се омъжва и от когото има три деца, а Франк (Алфонсо Басаве) е любител на риска. Двамата съотвестват на две различни страни от характера и амбицията й.  Затова София не желае да жертва нито един от двамата...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: софия филм фестгурме
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари