Тед Кочев получи българското си гражданство

Режисьорът посети родния град на баща си - Пловдив
28 мар 2016 15:30, Петя Славова
7
Тед Кочев получи българското си гражданство
Снимка: София Филм Фест
Последните дни от посещението в България на специалния гост на 20-ия София Филм Фест Тед Кочев бяха в Пловдив – родния град на неговия баща. След личната намеса на министрите на правосъдието Екатерина Захариева и на културата Вежди Рашидов, режисьорът получи своето българско гражданство.
 
Оставаше да вземе и личната си карта. Това се случи в Пловдив, на 23 март, тържествено, в залата на Общината. Документът бе връчен от началника на Полицията Христо Разсолков и кмета Иван Тотев. Те бяха задействали експресна процедура, за която получихме пълното съдействие на служителите на полицейското управление и общината в съответния район, където трябваше да се регистрира Тед – на ул. "Капитан Райчо", където живее неговия братовчед Константин.
 
Хората и в двете администрации останаха извън работното си време, за да се оформят документите и да се снимат с Тед. По-късно в някои медии бе тиражирана невярната информация, че Тед бил със сбъркана адресна регистрация поради чиновническа грешка.
 
Хората си свършиха съвестно работата и Тед Кочев е регистриран на адреса на неговия братовчед. А къде се намира или намирала бащината му къща е друга работа. Имахме информация от племенник на Тед, че това е дом на ул. „Драган Манчов“. Посетихме адреса. Оказа се къща до кино „Лъки“, където вечерта щяха да прожектират филма му „Да се събудиш в страх“. Нямаше никой там, но след разговор с живeeщи в къщата по-късно, се установи, че вероятно това не е домът на баща му.
 
Стана ясно, че на ул. „Гурко“ се е намирала ваксаджийницата „Куба“, която била собственост на рода Цочеви (истинската фамилия на бащата на Тед). Роднините им от Канада пращали плочи с джаз и румба и това било единственото място в града, където се слушало такава музика в края на 40-те години на ХХ век.
 
Веднъж дори завели Арам Хачатурян там и му пуснали джазирана версия на „Танц със саби“, която пристигнала от Канада (според Тед Кочев това е аранжимент на Глен Милър). На сутринта Хачатурян отишъл към хотела си, а Коко Азарян и приятелите му – към районното управление на Народната милиция...
 
Ваксаджийницата на Цочеви се намирала до сегашния ресторант „Хемингуей“ на ул. „Гурко“. Срещу него пък се намира бутиковият хотел „8 ½“, в който два дни на първия етаж живя Тед Кочев със семейството си, обграден с любов и внимание от целия персонал на хотела. Случайно или не, прозорецът им гледаше към мястото, където е била прочутата ваксаджийница „Куба“...  Едно е сигурно - Тед беше в Пловдив, у дома.  
 

7
Още от
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Бесарабия преди 1 година
До Анонимен 4 - те не са точно българи - повечето още се считат за съветски граждани , говорещи български с подчертан руски акцент. Те са като вас - ако трябва да избират между България и съществуващ СССР без колебание избират последното.
4
3
 
9
 
! Отговори
42 преди 1 година
И защо за всички граждани няма безплатна процедура, че и експресна, че и тържествена?И защо един български селянин, строител, адвокат, лекар или артист например са по-маловажни от този треторазряден западен културтрегер. Бетер от комунизма станахме.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А стотиците хиляди българи в Молдова, Украйна и Русия, КОГА? КОГА, КРАДЦИ И УБИЙЦИ В ПАРЛАМЕНТА?! Или те не са "ПРАВИЛНИЯ МАТРЯЛ", за разлика от умните и красиви ПРЕСТЪПНИЦИ, КОИТО МИНАВАТ НЕЛЕГАЛНО СУВЕРЕНИ ГРАНИЦИ НА СУВЕРЕНА ДЪРЖАВА?!?
А, объркал съм се, това е било много отдавна, преди около 100 г., сега им се викат не граници, а указателни места за влизане и не е държава, а територия....
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човекът сам се определя за българин. Твоето мнение е без значение Асане...
1
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И този ако е българин аз съм Асан...същото важи и Русев и Атанасов.....