Животът, събран в 12 истории

Международният документален конкурс в Зала "Славейков"
8 мар 2017 17:00, Петя Славова
0
Животът, събран в 12 истории
Снимка: София Филм Фест

Документалното кино набира все по-голяма скорост с автентичното отразяване на важни теми. За девета поредна година в рамките на София Филм Фест се организира Международен документален конкурс. Стартирал по инициатива на българските режисьори Андрей Паунов и Борис Десподов, целта му е да представи водещи филми, които отразяват тенденциите в развитието на съвременното световно документално кино.

Програмата включва 12 филма, повечето от които триумфирали по международните фестивали през последната година. Тазгодишната селекция е дело на Светослав Стоянов, Мира Сталева и Светла Търнин.

Номинираният за най-добър документален филм в Ротердам ‘16 и отличен с Наградата за операторско майсторство на Европейските филмови награди ‘16 "Земята на просветените" е впечатляващо кинопътуване – документално и игрално, из красивия и опустошен от войни Афганистан.

"Това е много драматична страна – груба, с горди хора и впечатляващи пейзажи. Исках да използвам природата, да я превърна в още един "персонаж", след децата и американските войници", разказва за режисьорския си дебют Питър-Ян де Пу.

Докато американските войници се изтеглят от Афганистан, камерата показва места в тази сурова страна, където млади момчета, членове на банди, контролират търговските пътища, продават експлозиви и използват ръждясали танкове за катерушки. Творбата е копродуцкция на Белгия, Холандия, Ирландия и Германия.

"Андре – гласът на виното" на режисьора Марк Челичев е епично пътешествие през живота на един руски емигрант, който завинаги променя света на виното. Марк всъщност разказва историята на своя прачичо - Андре Челичев, роден в руско аристократично семейство, оцелял след жестоко измръзване в степта, преживял ужаса на руската революция и гражданската война и успял да стане известен като един от най-вещите познавачи на виното в Америка.

Уникалният филм-портрет със световна премиера на тазгодишния фестивал в Берлин и озвучен с гласа на актьора Рейф Файнс, ще зарадва и софийските ценители на кулинарното кино в нашата гурме-програма – ще се запознаем с човек, който със своята безкомпромисна страст успява да вдъхне живот на американското винопроизводство и да го възроди след сухия режим, да се наложи като истински познавач на вината от Напа Вали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари