Кино за всеки: Специални прожекции за незрящи

Два филма за тях са в програмата на София Филм Фест
Обновена: 20 мар 2017 15:17 | 20 мар 2017 15:15, Петя Славова
8
Кино за всеки: Специални прожекции за незрящи
Снимка: София Филм Фест

В рамките на фестивалната програма на 21-вия София Филм Фест за първи път ще бъдат показани два филма, тематично свързани с живота на хора, които са загубили зрението си. Две от прожекциите са специално адаптирани за безпрепятствено възприемане и от незрящи хора.

Инициативата се провежда за първи път в България. Идеята е всички хора да имат равен достъп до фестивалните прожекции.

Първият документален филм носи заглавие "Дневници за слепотата" и е създаден през 2016 година. Може да се види в Дом на киното на 21 март от 16.00 часа. Режисьори и сценаристи на филма са британците Питър Мидълтън и Джеймс Спини. Сюжетът филма разказва за теолога Джон Хъл, който започва да ослепява и решава да изследва слепотата, за да я разбере и победи. През 1983 година той започва да си води дневник. След три години вече е записал над 16 часа материал – уникален разказ за загубата, прераждането и обновяването, изваждайки на показ непознатия свят на слепотата. Дневникът, който е публикуван през 1990 година, е получил признание сред медицинските среди и ще бъде използван при рехабилитацията на хора със зрителни увреждания.

Един от участниците в представянето на филма и на дискусията след него, Панчо Карамански - музикален продуцент, споделя: "Вълнувам се от възможността за първи път да отида на кино и да получа 100% от информацията. Много съм благодарен на организаторите на филмовия фестивал и за възможността да работя в информационния център към него, тъй като така развивам комуникационните си умения, които са ключови за успех."

Вторият филм е на режисьора Борислав Колев – "Окото на минотавъра" разказва за живота на 18-годишния Денис, който учи в Столичното училище за деца с нарушено зрение и като всички млади хора има красиви човешки мечти – да се реализира професионално, да създаде семейство, да има деца. Денис, който е незрящ, има още една мечта, която за повечето хора звучи нереалистично – да стане скулптор. Дали това ще се случи? След прожекцията на филма „Окото на минотавъра” ще има среща с режисьора на филма Борислав Колев, сценаристката Мария Ландова, оператора Пламен Герасимов, Денис (главния герой на филма), директора и зам.-директора на училището на деца с нарушено зрение "Луи Брайл".

Филмът може да се види на 28 март от 17.00 часа в Дом на киното.Прожекциите са с вход свободен за хора с нарушено зрение, а техните придружители могат да закупят билет на цена от 5 лв. За останалите зрители важат стандартните цени на СФФ – 8/6 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Следват концерти за глухи. Важното е да има новини.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С цялото ми уважение към тези хора и аз се питам в какво се изразява това. Поне да бяха обяснили технологията на предаването на информацията. Или е строго секретно.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"как по-точно незрящите гледат филмите?"Допускам, че става дума за хора с овредено зрение... демек, че не отсъства тотално."аудиодескрипции за незрящи, които описват сцените"А защо просто не си купят audio book?"първият документален филм носи заглавие "Дневници за слепотата""Аха... демек вместо да им направите някакъв свестен филм, за да се разтоварят хората, решавате да им натрапвате документален филм за слепи... все едно самите те не знаят за собствените си проблеми...Мали що сте зле
4
1
 
1
 
! Отговори
Евгени преди 7 години
Има т.нар. аудиодескрипции за незрящи, които описват сцените, но в България това все още предстои да се направи.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До невежЧовек има и други сетива,не само очи.
2
0
 
5
 
! Отговори
Лили преди 7 години
Браво!!!Адмирации!!!
1
0
 
2
 
! Отговори
невеж преди 7 години
Извинете невежеството ми, но как по-точно незрящите гледат филмите?За четенето знам.