"Белгийският крал" открива "Кино за незрящи"

Специалната прожекция е на 27 април в Дом на киното
25 апр 2017 17:30, Петя Славова
4
"Белгийският крал" открива "Кино за незрящи"
Снимка: Арт фест

"Белгийският крал” е първият филм в България, който е дублиран по специален начин, чрез което става достъпен за хора с нарушено зрение. Може да се гледа като част от проекта на София Филм Фест "Кино за незрящи", който има за цел да се разгърне в постоянна инициатива, за да могат хората с ограничено зрение да припознаят киното в своя живот.

Тревожен е фактът, че много малък процент от незрящите хора са влизали някога в киносалон. Това е на път да се промени - благодарение на усилията на организаторите все повече филми ще бъдат технически адаптирани.

Филмът е пародия на документален роуд муви, в който един крал се събужда за реалния свят. В ролята на краля е белгийският актьор Петер Ван ден Бегин ("Петият сезон”). Останалите главни роли се изпълняват от Брюно Жорис ("Петият сезон”), Титус де Воогт ("Steve + Sky”), Люси Дебе ("Melody”).

Нина Николина влиза в ролята на българската фолклорна певица Ана, която спечелва сърцето на белгийския крал, а Валентин Ганев е зам. шефът на турските тайни служби. Холандският режисьор Питер ван дер Хауен е в ролята на документалиста Дънкан Лойд, а сръбският актьор Горан Радакович е снайперист от Сараево и любител на птиците.

"Белгийският крал” е заснет почти изцяло в България, в него участва истински български фолклорен ансамбъл с певици от най-известните български хорове - "Мистерията на българските гласове”, "Филип Кутев”, квартет "Славей”, както и двама ученика от Училището за деца с нарушено зрение "Луи Брайл” в София.

Именно ученици от това училище ще бъдат в залата на Дома на киното на 27 април, за да се срещнат с филма, събрал най-много зрители по време на 21-вото издание на София Филм Фест.

През месец март, по време на 21-вия София Филм Фест, за първи път бяха показани два филма, тематично свързани с живота на хора, които са загубили зрението си. Прожекциите бяха експериментални, като в реализирането им се включиха актьори, четящи на живо в залата диалога между героите, както и обяснителния текст между репликите, за да могат незрящите да си представят сцените и детайлите в тях възможно най-добре.


 


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
Не само трябва да се спрат държавните субсидии за кино, но на *** да се ЗАБРАНИ филмопроизводство за поне 10 години.
1
0
 
1
 
! Отговори
Витизчийска тъпня с преди 3 години
Уникално *** филм.Представя българите като хора от преди няколко хиляди години , а България е един ПУЩИНАК.а сърбетата отново велики герои , ама на трапеза.трябва да се гледа след кана силно кафе и с огромно снисхождение.ВИТИЗЧИЙСКА/нафтиз/ тъпня с претенции без покритие.И да не хъркате силно на прожекцията