"Без милост" на Фатих Акин идва на СФФ

Отличеният със "Златен глобус" филм с гала премиера
9 яну 2018 11:55, Петя Славова
1
"Без милост" на Фатих Акин идва на СФФ
Фатих Акин с Даян Крюгер. Снимка: София Филм Фест

Буквално преди часове творбата на Фатих Акин "Без милост" спечели Златен Глобус за най-добър чуждоезичен филм на 2017, а вече е ясно и, че е част от тазгодишния София Филм Фест. Продукцията е част от 22-ото издание и ще е представен с гала прожекция.

Премиерата на филма беше преди няколко месеца в официалния конкурс на Кан. А Даян Крюгер, с роля в първия немскоезичен филм в кариерата си, беше удостоена с наградата за най-добра актриса.

У нас филмите на Акин са били представени на София Филм Фест. Гледали сме "Сбогом Берлин", Раната", "Храна за душата", "Музиката на Истанбул" и "На прага на Рая".

В "Без милост" героинята на Крюгер е отчаяна и решена на всичко жена, която държи на възмездие за избитото си семейство и жестоко наказание за нео-нацистката групировка "National Socialist Underground".

Фатих Акин споделя пред Variety, че за него "Без милост" е изключително личен филм. "По някакъв начин аз се оказвам в групата на "другите" в Германия, заради произхода си. Имам черна коса, родителите ми са от Турция – аз съм сред перфектните мишени за подобни ксенофобски атаки. Преди няколко години се появи списък в един уебсайт на име Nuremburg 2.0, там бяха изброили политици, артисти, хора на изкуството, и моето име фигурираше като мишена за нео-нацистите. Именно това ме провокира да напиша сценария и да снимам този филм – това е моят своеобразен ответен удар на безумието, на което сме свидетели…"

"Докато политически натоварената история ще събуди вълна на възмущение от престъпленията, провокирани от омраза, които представя свръх-реалистично, това, което провокира съпреживяване на ужаса, е изпълнението на великолепната Даян Крюгер – с най-сериозната и силна роля в кариерата си до момента, в образа на храбрата, изпълнена с разрушителна емоция, непримирима Катя, която жадува за справедливост и отмъщение...", пише за него Дебора Йънг в "The Hollywood Reporter".

В програмата на 22-рия София Филм Фест ще имате възможност да видите и "Квадратът" на Рубен Йостлунд, както и "Нелюбов" на Андрей Звягинцев – още две от творбите, номинирани от Холивудската чуждестранна преса за престижните награди "Златен Глобус" за чуждоезичен филм.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари