Среща на продуценти на "София мийтингс"

НФЦ подписа договор с италиански фонд
13 мар 2018 18:37, Петя Славова
0
Среща на продуценти на "София мийтингс"
Снимка: Булфото

Споразумение за копродукции ще подпишат Националният филмов център /НФЦ/ и италианският фонд "Апулия филм комишън" - от областта Пулия, по време на "София мийтингс" - бизнесплатформата на "София филм фест" /СФФ/, съобщи на пресконференция днес директорът на НФЦ Жана Караиванова.

Тя отбеляза, че "София мийтингс" е единственият копродукционен пазар в България, а копродукциите движат европейското кино и са много важни както за българската, така и за европейската филмова индустрия. Затова на форума ще дойдат много експерти, които вече са били на Берлинале и други световни кинофестивали и пазари.
Сигурна съм, че много проекти, подкрепени от НФЦ, ще намерят партньори на "София мийтингс", както обикновено става, допълни Караиванова.

Един от основните партньори на СФФ и "София мийтингс" е Филмовото студио "Ню Бояна", което за трета година ще връчи голямата награда "Дани Лернер" - за проект, представен на "София мийтингс" - 50 000 евро в услуги и чек за 5000 евро. Тази година за първи път наградите ще са две, като едната ще е за български проект. "Ню Бояна" и B2Y Productions са копродуценти на фестивалните клипове. Студиото подкрепя и много български филми, каза неговият представител на пресконференцията Александра Цветкова.

Над 300 продуценти, режисьори, дистрибутори, сейлс агенти, представители на международни филмови пазари, финансиращи фондове и тренинг програми от Европа и региона, както и представители на престижни филмови фестивали и програматори на киносалони се събират на "София мийтингс", отбеляза Мира Сталева, директор на бизнесплатформата на СФФ.

Събитието се организира с подкрепата на "Творческа Европа - програма МЕДИА" на ЕС, НФЦ и Столичната община.

През 15-годишната история на "София мийтингс" оттук тръгнаха много български и чуждестранни проекти, превърнали се в успешни филми, припомни тя. По думите й, тази година около 20 представители на международни фестивали ще гледат на закрити прожекции български и балкански филми. Между нашите заглавия са работи на успешни режисьори като "Ирина" - пълнометражен дебют на Надежда Косева, "Прасето" на Драго Шолев, "Сестри" на Светла Цоцоркова, "Снимка с Юки" на Лъчезар Аврамов.
От 36-те селектирани проекта, които ще бъдат представени на "София мийтингс", 10 са български. Изборът всяка година става все по-труден, защото качествените проекти са много, каза Сталева.

В програмата на 22-рия СФФ са 30 филма, включително на големи имена, подкрепени от МЕДИА, отбеляза директорът на Българското бюро на програмата Камен Балкански. Родните продукции между тях са четири.
По традиция на "София мийтингс" "Творческа Европа - МЕДИА" ще има свой щанд и информационен ден - на 16 март, с изцяло практическа насоченост.

Наши и международни експерти ще дадат съвети на българските кинематографисти как да подготвят проектите си, как да кандидатстват пред международни фондове и т.н. Ще има и семинари по писане на сценарий, работа с кастинг режисьори - за актьори и за продуценти, и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари