"Невидими цветове" и "Потапяне" в "Кино за незрящи"

СОФФ продължава със социалната си кауза
Обновена: 19 мар 2018 11:21 | 18 мар 2018 11:16, Петя Славова
0
"Невидими цветове" и "Потапяне" в "Кино за незрящи"
Кадър от "Невидими цветове". Снимка: София Филм Фест

22-рият София Филм Фест продължава своята социална кауза - всички хора да имат равен достъп до прожекциите на фестивала. Инициативата се провежда за втори път в България, като тази година са предвидени две прожекции, за които е осигурено свободното възприемане от хората с нарушено зрение.

"Невидими цветове“, на режисьора Силвио Солдини е първото заглавие от програмата "Кино за незрящи“. Филмът разказва историите на Тео и Ема. Тео е мъж, който бяга от миналото си, а Ема загубва зрението си, когато е на 16 години, но не позволява живота й да пропадне в мрак. Филмът ще бъде дублиран на живо от актьори в залата, които междувременно ще разказват и за случващото се на екрана.

Вторият филм е най-новата творба на режисьора Вим Вендерс, който бе специален гост на тазгодишното издание на фестивала. Главните роли са понверени на носителката на Оскар Алисия Викандер и обичания, чаровен и талантлив Джеймс Макавой. „Потапяне“ е любовна история, която представя напълно различните светове на двамата главни персонажи Даниел и Джеймс. Те се срещат случайно в отдалечен хотел в Нормандия, където и двамата се подготвят за своите опасни мисии.

Предвидено е и специално допълнително събитие след прожекцията. Платформата за фотокниги ПУК! ще представи три книги, които изследват слепотата по различен начин. Акцентът на събитието ще бъде книгата на френскят концептуален артист Sophie Calle - Blind.

След края на филма публиката ще има възможност да се докосне до историите на незрящи хора, описващи визуалните им спомени и заснети от Софи Кал. Хората, които владеят брайловата азбука на английски, ще прочетат историите директно от книгата, която ще бъде на разположение във фоайето на Дома на киното. Някои от най-интригуващите истории ще бъдат изчетени на глас на незрящата публика.

Филмът "Потапяне" е адаптиран благодарение на Вериги оптики Joy Optics & Grand Optics, г-жа Мария Константинова - административен директор на Easy Pay и Доли медия студио.

Кучета водачи са добре дошли в Дома на киното, където ще се проведат и двете прожекции – "Невидими цветове” на 18 март от 15.45 часа и "Потапяне” на 26 март от 16.00 часа.

Билетите за двете прожекции са на преференциална цена от 5 лв. За останалите зрители важат стандартните цени в рамките на 22-рия София Филм Фест – 9/7 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари