Да си капитан на туристическо корабче в "Мечтата на Николай"

Българско документално кино на София Филм Фест
22 мар 2018 12:23, Петя Славова
1
Да си капитан на туристическо корабче в "Мечтата на Николай"
Снимка: София Филм Фест

Представянето на новото българско кино в програмата на 22-рия София Филм Фест продължава до самия край на месец март. Поканата е към почитателите на документалните предизвикателства да не пропускат специалната среща със сценариста и режисьора Мария Карагьозова, която пристига в България, за да представи творбата си "Мечтата на Николай" на 22 март в Дома на киното. Продуцент на филма е Камен Калев, началният час на прожекцията е 18.30.

"Мечтата на Николай" e филм, посветен на един капитан на туристическо корабче, но и разказ за един смел български мореплавател. Той си спомня една мечта, която успява да реализира през 1985 година - да обиколи света сам ...

Преминавайки през "Желязната завеса", българският мореплавател Николай Джамбазов посочва пътя към свободата на едно цяло поколение млади българи. На борда на своята яхта "Тангра", изцяло направена на ръка, Николай Джамбазов успява да премине по "невъзможния път" и да сбъдне едно съкровено желание - да обиколи света сам през нос Хорн! Кой всъщност е смелият български мореплавател, прекосил Океана по "невъзможен маршрут", само с едно спиране и на собственоръчно построена яхта?!

Николай Джамбазов е роден е на 2 март 1943 година в София, в семейство на учителка и морски офицер от търговския флот. Като юноша Николай се занимава активно с плуване, мотоциклети и ветроходство. Учи във вечерна гимназия и работи, а през свободното си време обучава средношколци на морски многобой и ветроходство. Отбива военната си служба като радиотелеграфист и получава първото си свидетелство за управление на кораб. По късно завършва образованието си за професионален капитан.

Още един акцент очаква зрителите в Дома на киното – след прожекцията ще бъде представена неговата наскоро издадена авторска книга "С Тангра срещу вятъра“. "Това не е литературно произведение. Това е изповед, пропита от ежедневните мъки и радости на човек, изцяло отдаден на своята мечта!", споделят за книгата читатели.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Един от най големите българи е Николай Джамбазов!