Храната като културна ценност в "Табула Раса"

Филмът – на София Филм Фест
23 мар 2018 09:10, Петя Славова
0
Храната като културна ценност в "Табула Раса"
Снимка: София Филм Фест

В програмите на Международния филмов фестивал София Филм Фест може да видим и индонезийският филм "Табула Раса" на режисьора Адриянто Дево, по сценарий на Тумпал Тампуболон.

Сюжетът проследява историята на Ханс, 19-годишен младеж от Серуи, Папуа. Той мечтае да стане професионален футболист – напуска сиропиталището, което през целия си живот е смятал за свой дом, и се отправя към Джакарта, но фатален инцидент проваля плановете му.

Но съдбата му се усмихва – точно когато Ханс губи всякакво желание да живее, той среща Мак, собственик на скромен ресторант. Въпреки различията си, Ханс и Мак откриват неща, които ги сближават. Мечтите и страстта към живота се възвръщат у Ханс чрез храната и готвенето – това са изненадващите общи интереси, които поставят началото на партньорството им с Мак…

"Със страхотни актьорски превъплъщения, въздействаща тематична музика и достоверен операторски поглед към индонезийския архипелаг, "Табула Раса" ще ви накара да погледнете към следващото си блюдо по различен начин. Внимание: от този филм ще огладнеете!" – предупреждават филмовите критици.

В центъра на този филм, заедно с универсалната човешка история, е поставена и индонезийската кухня. Ролите са поверени на Деви Ираван, Яю Унру, Озол Рамдан, а в главната роля дебютира Джими Кобогау.

"Вероятно "Табула Раса" е първият индонезийски филм, посветен на храната, който се фокусира върху социалната и културна ценност на индонезийската кухня и я поставя в центъра на историята,“ споделя продуцентът Шeйла Тимъти.

Познатият латински израз означава и "шанс да започнеш всичко отново без предразсъдъци" – в случая шансът е и да се работи с млади хора от филмовата индустрия на Индонезия.

Прожекцията на "Табула Раса" е единствена във фестивалната програма. Ще се състои на 23 март, в Дома на киното, от 18.30 часа.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари