"Да ходиш по вода" открива София Филм Фест

Акцентите на фестивала коментира Стефан Китанов
5 фев 2019 15:52, Петя Славова
1
"Да ходиш по вода" открива София Филм Фест
Снимка: Булфото

Два български филма влизат в Международната конкурсна програма на София Филм Фест. Това са "Прасето" на Драгомир Шолев и "Снимка с Юки" на Лъчезар Аврамов. Режисьорите представиха филмите си на пресконференция по повод събитието, като стана ясно, че двата проекта са напълно различни един от друг. Ако "Снимка с Юки" е заснет плавно и спокойно, то "Прасето" е "чепат" филм, а камерата следи отблизо героите си, , отбеляза директорът на фестивала Стефан Китанов. Също така продукцията на Аврамов е подкрепена със субсидия от НФЦ, докато филмът на Шолев е напълно нискобюджетен. Самият режисьор определи процеса на събиране на средства като "тъжна история". Приятели са му помогнали финансово или с безвъзмеден труд.  Драго Шолев поясни, че филмът му отразява агресията в нашето общество, която тръгва още от детска възраст.

Официално старт на 23-ия София Филм Фест е 7 март в Зала 1 на НДК с премиерата на най-новата документална творба на Андрей Паунов "Да ходиш по вода", представен за първи път на фестивала в Локарно. Церемонията по награждаването ще е на 16-и март. Отново ще бъде спазена традицията да има издания в още няколко български града като Бургас, Варна и Пловдив. Специална програма в Дома на киното, свързана с ретроспективи и други събития, ще подготви публиката с очакване за фестивала от 27 февруари. Ще бъдат представени повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма.

Отново ще бъдат продавати билет в Кен. С конкурсната програма ще вървят и късометражна селекция, която се състезава за наградата Jameson. Тази година филмите са "XVII" на Ради Стоянов, "Брак" на Слава Дойчева", "Враг на свинята" на Борислав Станков, "Иван" на Надежда Христова, "Извинете" на Оля Желева, "Колелото" на Крис Захариев, "Пеперуда и мишка" на Мира Янкова, "Пипнах те!" на Стефани Дойчинова, "Рози в нощта" на Пенчо кънчев, "Рождество на Григор Антонов, "Щастие" на Димитър Димитров и "Soledad" на Стилиян Стоянов.

За 17-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм "София – град на киното" съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община.

В тазгодишната програма ще видим и най-новите творби на големи имена в киното като Нури Билге Джейлан с "Дивата круша" и "Етер" на Кшищов Зануси. Ще има и негова ретроспектива, като самият режисьор ще е и специален гост у нас. Сред знаковите произведения ще е и "Студена война" на Павел Павликовски, полуил 3 номинации за "Оскар" (за чуждоезичен филм, операторско майсторство и режисура), а също и отличен с пет награди на Европейската филмова академия за 2018 година, сред които и престижния приз за най-добър филм.

Сред най-важните филми в програмата на фестивала несъмнено са творбите, носители на "Златна палма" и "Златен лъв" - "Джебчии" на Хироказду Корееда ("Златна палма" - Кан ’18, с номинация за чуждоезичен "Оскар" и десетки отличия от цял свят) и "РОМА" на Алфонсо Куарон ("Златен лъв" – Венеция ’18, с номинация за чуждоезичен "Оскар" и още девет номинации за наградите на Американската киноакадемия, както и с множество други отличия от цял свят). Творбите са включени в традиционната рубрика "Големите награди".

Ще има отново Балкански и документален конкурс. Очакват се над 250 чуждестранни гости на форума, голяма част от които ще присъстват специално за 16-ото издание на София Мийтингс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
Зорка Влажната преди 5 години
Къде ще се настаняват чуждестранните гости? Да се включа в извънконкурсната програма на фестивала с моя репертоар .