"Изгубени спомени" на София Филм Фест

Филмът е традиционната Милениум гала на фестивала
8 фев 2019 18:16, Петя Славова
2
"Изгубени спомени" на София Филм Фест
Снимка: София Филм Фест

За седма поредна година българската документалистка Златина Русева ще представи специален акцент от фестивала "Милениум", който тя и продуцентът Любомир Георгиев организират успешно вече единадесет години в Брюксел. В програмата на 23-тия София Филм Фест ще бъде световната премиера на "Изгубени спомени" ("Lost Memory"), режисиран от Златина Русева.

На един кораб, който пътува по Дунава, от делтата към изворите й в Германия, са се събрали различни музиканти, които разказват историята на великата европейска река чрез музиката, на която са посветили живота си. Тя събужда паметта на реката, а композициите рисуват картини на забравени събития, които са се случвали по бреговете на Дунав, и по странен начин се свързват с днешната реалност…

Златина Русева е изключителен майстор в композирането на документални разкази, които провокират въображението на зрителите. Тя работи дълги години заедно с международната хуманитарна организация "Лекари без граници", за която създава поредица от документални филми от цял свят – от Африка до Якутия и Тайланд.

Срещите й с различни хора в разнообразни екстремни ситуации са усъвършенствали нейния усет за пресъздаване на реалността и образите във филмите й – пълнокръвни и достоверни до болка. "Смърт в Бали", "Портрет на един човек на властта", "На лов за вълци", "Забравени от войната", "Зелени портокали за Либерия", %Виртуозите", "Срещу течението", "Севт безсмъртният – Тайните на един тракийски цар" са награждавани с призове и овации на множество международни фестивали.

Продуцент на филма е Любомир Георгиев, който заедно със Златина Русева основава през 1989 година културен център и продуцентска компания "Diogene" и създават над 60 документални творби и анимационни поредици. Зад камерата на "Изгубени спомени" е Пламен Герасимов, монтажът е дело на Мариета Чуковска, а музикалното оформление е на Мариана Вълканова.

"Милениум" е единственият световен кинофестивал, създаден през 2009 година от Любомир Георгиев, който е посветен на основните цели на ООН за хилядолетието, определени в специална Декларация, приета в Ню Йорк през 2000 година, и насочени към премахване на бедността, насърчаване на социалните промени и гарантиране на устойчиво спрямо околната среда развитие навсякъде по света.


2
Още от СФФ 2018
Да надникнем в "Тайният живот на Вера"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 седмици
Вчера гледах откриването на "Берлинаре 2019" и водещата ме шашна! Освен, че си говореше немски И английски като майчин,се "заигра" с над 50 души като освен, че им помнеше имената за всекиго каза по нещо. Може да са и шушнали в слушалката, но за да влезеш в диалог с всеки би трябвало добре да ги познаваш.