Да изкачиш 975 метра без въже: "Сам на скалата"

Филмът за соло катерача Алекс Хонълд - на София Филм Фест
25 фев 2019 17:15, Петя Славова
11
Да изкачиш 975 метра без въже: "Сам на скалата"
Снимка: София Филм Фест

Наречен от New York Times "изключителен подарък за всеки, който смята, че границата на човешките постижения далеч не е достигната“, носителят на "Оскар“ и отличен с БАФТА филм  "Сам на скалата" ще бъде представен пред фестивалната публика на 23-тия София Филм Фест – уникален шанс да бъде видян този впечатляващ филм на голям екран, благодарение на партньорството ни с National Geographic.

Две са ексклузивните прожекции през месец март – на 12 март от 18:00 часа в кино "Люмиер Лидл" и на 25 март  от 20.30 часа в Дома на киното.

Филмът е един изумителен, съкровен и решителен портрет на соло катерача Алекс Хонълд, който се готви да осъществи дългогодишната си мечта – да изкачи най-прочутата скала в света, Ел Капитан, в националния парк "Йосемити", висока 975 метра... без въже.

Вдъхновяващата история е напрегнат трилър за един атлет, който поставя на изпитание тялото и убежденията си в стремеж към триумф над невъзможното. Той разкрива каква е личната цена на успеха. С изкусното си майсторство и шеметна операторска работа, режисьорът на документални филми и носител на множество награди Е. Чай Васарели и световноизвестният фотограф и планинар Джими Чин успяват да уловят по един изключително красив начин искрените човешки мигове, наред с екстремното катеренето на Хонълд. Резултатът е триумф на човешкия дух.

"Сам на скалата"“ бе обявен за един от десетте най-добри филма за годината от Entertainment Weekly и бе отличен от критиците по цял свят като "един от най-впечатляващите документални филми за годината", "изключителен“, "изумителен“ и "визуално смайващ“.

Награден е с три отличия "Изборът на критиката“, три награди Cinema Eye, наградата на Асоциацията на американските киномонтажисти (ACE) за най-добър документален филм, номинации от Гилдията на американските продуценти (PGA) и Гилдията на американските режисьори (DGA), както и други признания от бранша.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
32
 
! Отговори
Anonymous преди 5 години
Грешка имам в първия коментар, вярното е:... е за изкачване без въжета, СОЛО, на Ел Капитан за 3:56:00...
9
0
 
38
 
! Отговори
Anonymous преди 5 години
... (Freerider). Свободния катерач е смятан за най-лесния маршрут за изкачване на Ел Капитан, но все пак това си голям подвиг да се изкачиш сам 900 метра скала без подсигуряване и без придружител, което си е за адмирации.
8
1
 
35
 
! Отговори
Anonymous преди 5 години
Дедо Ташунко, братята Хубер са държали 2 рекорда за изкачване на Ел Капитан - единия по Зодиак за 1:51:34 (все още май не е подобрен този рекорд), а втория по Носа за 2:45:45 (рекорд подобрен 2008). Докато Алекс Хоналд държи рекорда за изкачване по Носа (също като братята Хубер с втори човек (Томи Колдуел)) за 1:58:07 (почти половин час по-бързо от братята Хубер) и сега този рекорд (за която история разказва филма) е за изкачване на въжета, СОЛО, на Ел Капитан за 3:56:00 по Свободния катерач...
7
0
 
31
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
До номер 6. Не ми се спори с Вас. младежо, може и да сте прав. Знам само, че на 17.06.2004 (т.е. още преди 15 години) братята Хубер се изкачиха по Route Zodiac за 1 час, 51 минути и 34 секунди, което е абсолютен рекорд. След това подобряваха неофициално няколко пъти рекордите си, гледал съм няколко филма с тяхно участие. В последно време те заявяват, че тази надпревара на Ал Капитано за рекорди е лудост. Уели Щек беше номер едно за всички времена в алпинизма, но загина на 30.04.16 в Хималаите.
6
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е нормално! Абсолютно неуважение към живота
5
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дедо Ташунко не ти е вярна информацията. Братята Хубер се изкачват обезопасени с въжета, и второ времето е 2:45. Техния рекорд е подобряван няколко пъти през годините като настоящия е на Алекс Хонълд 1:58 със въже и 3:56 без въже.
4
6
 
36
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Адмирации за постижението,но ако можеше хората да влагат такъв тип енергия и усилия в нещо продуктивно може би щяхме да живеем по-добре.Всички такива мотивационни филми са много добре направени, но мотивират хората да покоряват вътрешната си липса на самооценка и лични комплекси, като катерят некатеруеми скали, или катерят планински върхове. И всичко това е ок, но когато трагедията стане, ни карат да изживяваме трагедията на семействата им и то с месеци. Това не са точно герои за обществото.
3
5
 
41
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Братята Александер и Томас Хубер от Берхтесгаден още преди 10 години изкачиха Ел Капитано без помощта на въже за час и 10 минути. С годините идва повече акъл в главите и вече не се занимават с фатални и неоправдани рискове. Под слънцето нищо ново, мила г-жа Славова. Тъжното е, че подобни филми възпламеняват младите, начинаещи алпинисти да живеят бързо и кратко. Авантюрата завършва в един момент със "свободно падане" на телата...Без да помислят за своите близки, на които съсипват живота.
2
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива отвесни скали обикновено водят до плато на върха. Когато стигнеш там, след това има път за надолу.
1
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А слизането?