Моралните дилеми на двама физици в "Структурата на кристала"

Ретроспекция на Кшищов Зануси в Дом на киното
1 мар 2019 15:22, Петя Славова
0
Моралните дилеми на двама физици в "Структурата на кристала"
Снимка: София Филм Фест

Преди официалното откриване на 23-ия София Филм Фест, стартира ретроспективата на Кшищоф Зануси в Дома на киното и музикален купон с "Нашият Шошканини".

На 1 март от 18.00 часа панорамата стартира с дебютния му филм "Структурата на кристала" , а вечерта продължава в 20.00 часа с прожекция на "Нашият Шошканини“ – забранения филм на Джеки Стоев и музикален купон с Ицко Финци, Симеон Щерев – Банана и композитора Стефан Димитров.

В "Структурата на кристала“ (1968) Зануси изследва важни общочовешки теми с математическа точност и подобаваща ирония. Това е филм с фокус върху моралните дилеми относно житейските избори на двама талантливи физици, главните герои във филма. Всеки от тях поема по различен път и среща специфични проблеми - единият напуска града, за да заживее на село и да стане метеоролог, а другият има брилянтна научна кариера…

Филмът е психологически богата и забележително зряла камерна драма за кариерата (самият Зануси е учил физика), приятелството и философията на живота, решен в естетиката на черно-белите кадри и с препратки към голямото кино на Бергман. Прожекцията е с вход Свободен за София Филм Фест за учащи.

"Нашият Шошканини" (1982) на режисьора Георги Стоев – Джеки разказва за Дочо Шошков, който работи в битовия комбинат на малък провинциален град. Той умее на прави всичко, но голямата му страст е цигулката. "Ценители" на изкуството му са посетителите на местната кръчма.

Прочел в сериозно научно списание, че животните наддават на тегло, когато слушат музика, бащата на Дочо го принуждава да свири пред няколко животни, а той мечтае да застане пред голям симфоничен оркестър и да свири Вивалди.

За своя филм, в който участват актьорите Мимоза Базова, Александър Керков, Ицхак Финци, Джеки Стоев разказва: "Пуснаха го за една седмица в едно малко кино и след това се правеха, че все едно такъв филм няма. Музиката е подбрана и импровизирана от Ицко Финци, Симеон Щерев – Банана и Райчо Любенов...“. Банана изпълнява една от основните роли - по това време той е бил обявен за най-добрата джаз-флейта на Европа. "А определено може да се каже, че в киното, това е най-добрата роля на Ицко Финци“, убеден е Джеки Стоев. Входът е свободен.
 


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари