Престъпленията в Сърбия – "Товарът", за който не се говори

Огньен Главонич представи филма си на София Филм Фест
Обновена: 28 мар 2019 08:53 | 28 мар 2019 08:42, Петя Славова
23
Престъпленията в Сърбия – "Товарът", за който не се говори
Кадър от "Товарът". Снимка: София Филм Фест

С балканско роуд муви Огньен Главонич ни връща към бомбардировките на  НАТО в Сърбия през 1999 г. "Товарът" е дебютът му в игралното кино, а темата, която разисква минава през всекидневието на един шофьор на камион и засича въпроса  за сръбските военни, биещи се с албанските сепаратисти, заради което цивилните жертви са ужасяващо много. Главонич лично представи филма си по време на 23-ия София Филм Фест, където взе и почетен диплом.

Не за първи път се захващате с темата.  Документалният ви филм "Втора дълбочина" също проследява случилото се. Какво в документалното кино не ви стигна, че решихте да разкажете историята и в игралното?

Всъщност е обратното. Започнах да работя по "Товарът" седем-осем години по-рано. През 2011 г. се заехме да събираме пари. По това време правих страшно много проучване за тези престъпления и филмът, който щеше да се получи бе много различен. Става въпрос за мой дебютен проект. Ясно е, че не съм известен режисьор. Не можех да намеря финансиране и от частни спонсори, тъй като темата е изключително тежка. За 4-5 години успях да го продуцирам, но реших в наратива на игралния филм да включа само ден от живота на шофьора. Така че за мен документалният филм бе начина да говоря за мащаба, за последствията от престъплението и конспиративното мълчание, в което все още живеем. Така че може да се каже, че игралният филм е само малка гайка от цялата машина, а документалният филм е самата машина.

"Товарът" ни връща 20 години назад. Вие сте преживели този период. Смятате ли, че детството ви бе отнето?

Не, но разбира се, случилото се е съществена част от него. Филмът до голяма степен е смес от моите опит, страхове, параноя. Също така присъства и солидарността, която хората показаха помежду си.  Тук са спомените за бомбардировките, усещането от окупация, мисълта, че не можеш да избягаш. Филмът събира много лични моменти, допълнени от историята на военните престъпления, които наистина са се случи, но са били далеч от очите ми.  Заснемането е начин да се огласят истории, които са били скрити от нас и все още са погребани. Контекстът е за това как едно поколение бива оставено на друго. Въпросът е какво всъщност ни завещаха родителите ни. Ракурсът е през историите за децата, войната, разпада на страната и за престъпленията, за които никой не иска да говори. А това означава, че филмът е история за мълчанието и нежеланието да се поеме отговорност.

Как се прие "Товарът" в Сърбия?

Беше доста интересно. Премиерата бе в Кан през май и мина много добре, но това не е достатъчно. В Сърбия го показахме за първи път в края на ноември миналата година и прожекции имаше само в няколко кина. Повечето киносалони не искаха да го прожектират.  Правиш филм, който би трябвало да бъде излъчван по телевизията, в малките градове в Сърбия, но това не се случи. Затова пък се случи да има 6-месечна много силна кампания срещу филма и мен, която прерасна и срещу екипа и Филмовия център, който в крайна сметка даде съвсем малка сума пари. Ние го заснехме без сръбско финансиране, а когато беше готов ни бяха нужни поне 30%, а получихме държавно субсидиране от 3-4%. Всъщност, най-важното е, че филмът съществува. Не е цензузиран по "старомодния" начин – с някой, който тропа по масата. Има различни видове цензура. Днес най-открояващата се е икономическата.  Просто не ти дават пари. Казват: "Не си избран" или пък телевизията не иска да го покаже. Това е още по-прецакано, защото не можеш да разбереш какво точно става.  В миналото човек просто е бил наясно, а сега просто отказват.

Главният герой си носи "Товарът" - преносно и буквално...

Не знам как е преведен на български филмът. На сръбски думата е "тегло" - означава едновременно тегло, и товар, тежест, обединява всичко. Героят във филма засяга темата за човечността, как да живееш спрямо етичните норми и да преживееш  ада. А този ад не е само във войната и режима в страната. Става дума за цялото лицемерие и параноята, за НАТО-вските бомбардировки. Това не е пропаганден филм, той не е опасен, той е основан много повече на разсъждения и емоции, отколкото на послания.  Проблемът в моята страна е, че фашистите и националистите, които го нападаха, така и не го гледаха. Те просто искаха да спрат който и да било да говори за истината, за престъплението, което се е случило. Има толкова много съдебни процеси, осъдени хора. Това е начин да превърнем истината във фалшива история. И днес, 20 години по-късно, все повече хора не знаят за това престъпление. И хората го поставят под въпрос, все едно е лъжа. Имаше медии, които дори пишеха, че съм направил филм за измислено престъпление - "за т.нар. масови гробове." А персонажът във филма не мълчи само за престъпленията на страната си, а е тих и в семейството. Не може да говори открито с жена си и сина си. Това е отворена рана.

След заснемането успяхте ли да се освободите от вашето тегло?

Разбира се, това беше моята мотивация да направя филма. Начинът да разкажа тази история е много освобождаващ от изключително потискащата идеология на национализма, с която съм живял цял живот. За мен това бе начина да говорим за нещата публично. Не мисля, че това е престъпление, за което е виновен целия народ. Не се идентифицирам с режима. Проблемът е, че много хора се идентифицират единствено с нацията и без да съзнават защитават собствените си убийци. Проблемът в моята страна е, че в цяла бивша Югославия всичко, което съществува, си получава своята стойност единствено с това, колко служи на своя народ. А това е средновековно. Не искам да преподавам урок по история. Не правя филм за престъпление, а за тишината и мълчанието около това престъпление. Имаме такъв израз у нас "публична тайна". Всеки знае, но не говори за това и го предава на другото поколение, което повтаря същите грешки.


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
3
 
! Отговори
Сърбомразец преди 1 месец
Искаме си и посърбената и с промити мозъци Вардарска Македония, както и Ниш и Пирот и Поморавието. До тогава НЯМА да забравим и НЯМА да простим!!
17
1
 
2
 
! Отговори
художника преди 1 месец
Изгледайте документалния филм " Тежестта на оковите" създаден от независими журналисти от различни държави. Тежък е за гледане, но си заслужава.
16
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 14
много злоба срещу братя сърби

Кои братя бе?Тези, които ни нападнаха след Съединнението по команда на руските братя ли?Я да млъкваш, предател!
15
5
 
6
 
! Отговори
Стига вече преди 1 месец
Никой не споменава за хората там.Българите и правителството гладно виждаме покрайнините като пари,земя и лапане.Нормално когато ги вземем веднага ше наложиме европейски цени и хиляди вида ограбвания на народо там.Те хората когато сравнат Драгоман със Цариброд хубаво знаят къкво ги очаква.
14
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
много злоба срещу братя сърби откъде толкоз озверели българите,глупаци тръгнаха срещу руснаците.С КОЙ сте българите дрипави *** боси.Руснаците подариха държава България.СЕГА скочиха на Путин.Сърбите сами се биха с НАТО,какъв народ,ако стане нещо с Б-я да видим кой ше излезе Борисов или Плевналиев ,Костов ще званят да се оплакват на Треза Мех.мишоци български.
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До свинари

Ами войската и си ги взимай ...
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се говори, защото повечето са горди и много ядосани на запада. Ясно им е, че ако заговорят, започват нападки от местните SJW-та ...
11
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На сърбите винаги ще им е малко, след всичко, което причиниха на България. А вие, дето ги защитавате, ще изпаднете от влака някой ден!
10
6
 
18
 
! Отговори
свинари преди 1 месец
Искаме си откраднатите от сърбия ЗАПАДНИ ПОКРАЙНИНИ.
9
10
 
10
 
! Отговори
MISTER CRO преди 1 месец
Малко им беше на сръбските айдуци!
8
11
 
20
 
! Отговори
Гнусна пропаганда преди 1 месец
Кой започна войната там а ? Не бяха ли албанските терористи търговци на наркотици и продавачи на органи. Кога ще видим техните престъпления...

Гнусно по-гнусно евроталантическо. Във всяка война има невини пострадали само ,че убитите сърби никой не ги отразява.

НАТО-вец и терорист са синоними. УБИЙЦИ
7
4
 
22
 
! Отговори
варна преди 1 месец
Новият руски филм ще покаже сръбската версия. Важно е не, че албанците са клали сърби а кой започна войната в бивша Югославия... и по скоро кой накара сърбите да започнат тази война. Защото бе ясно, че след разпадането на Съветския съюз никоя велика сила, най вече САЩ и Западна европа не искаха голяма Балканска държава. Затова западняците, задействаха плана си, използвайки манията за величие на сърбите от една страна и от друга етнически нехомогенното население на бивша Югославия. Та така.
6
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сърбите са нация от агресивни селяци, те до 90-те години джвакаха партизанското движение и ВСВ, сега единия месец бомбардировки вече го изстискват 20 години.

Истината в, че НАТО ги наби с причина и това даде благотворен ефект за целия регион.
Сега кротко си печат чевапи, а не обикалят горите с автомати.
5
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
V Balgaria si imame mnogodebili, koito plyuyat NATO I ES, no patuvat na zapad, rabotyat tam prashtat de ata si v natovski strain. Tova tryabva da im se za rani. Sarbia tryabva da priznae vinata si, za da varvi napred.
4
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Nightborn

Значи отива сърбинат при албанско семейство, убива бащата, изнасилва майката и казва на дететето: "Не съм виновен, американците преди 300 години избиха индианците"

Откъде я вадиш тая логика не знам. Сигурно и психиатъра ти се чуди.

Не казвам че обратната ситуация не се е случвала. И не поддържам страна. Просто доводът "ние караме москвичи защото вие биете негрите" ми се струва много ***.
3
8
 
11
 
! Отговори
Американ преди 1 месец
До Nightborn:
Всъщност индиянците измират от болестите, избитите са 3-4% от всички жертви.
Налитането на света почва от Азия, после от Европа, та чак накрая идва Америка. Всеки по реда си и никой не е по-добър от другия.
Не е лошо да четеш, ама трябва малко и да мислиш, ако можеш.
2
8
 
24
 
! Отговори
Nightborn преди 1 месец
Това е точната дума - ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ! Браво на режисьора!
Иситната е следната - Едни хора преди има няма 300 години преплуваха океана, избиха местното население на един цал континант, после си спретнаха гражданска война там. И след 100- 200 години, налетяха на цял свят, покриха земята с кървища и трупове, под претекст че раздават демокрация. И никой не говори за това открито. Всеки, който отвори уста е наричан фашист, расист, език на омразата,, но истината вече е видима.
1
6
 
24
 
! Отговори
пецата преди 1 месец
Гледайте новия руски филм за войната в Сърбия - "Балканский рубеж" , там ще има много истини за това какво представлява нато и как поддържа албанците които са безчинствали по време на войната