"Рома" и "Пътят към "Рома" - на София Филм Фест

Още шедьоври от програмата на фестивала
20 фев 2020 19:52, Петя Славова
0
"Рома" и "Пътят към "Рома" - на София Филм Фест
Снимка: София Филм Фест

Шедьовърът "Рома" на Алфонсо Куарон и документалният филм "Пътят към "Рома" ще имат ексклузивни прожекции на 24-тия София Филм Фест.

Един от най-награждаваните филми в последните две години, носител на "Златен лъв" от Венеция 2018, три "Оскар"-а,  два "Златни глобуса" и четири награди БАФТА, ще бъде представен от неговия продуцент Николас Селис,  специален гост на фестивала.

Николас Селис е основател на независимата мексиканска продуцентска компания Pimienta Films. През 2014 година тя печели признание от "Variety" като една от трите най-добри продуцентски компании в Мексико. Сред над 30-те филма, на които Селис е продуцент, са "Ели" на Амат Ескаланте, получил наградата за най-добър режисьор в Кан, фестивалният хит "Прелетни птици" на Кристина Гайего и Сиро Гуера и "Рома" на Алфонсо Куарон с над 200 награди от цял свят. Николас Селис работи с международно признати творци, застава зад десетки оригинални проекти с високо художествено съдържание и мощно въздействие.

Творбата на Алфонсо Куарон се превърна в изключително доказателство за неговия талант на разказвач и за майсторството му да подрежда визуални шедьоври. Куарон е сценарист, режисьор, продуцент, монтажист и оператор на своя филм, вдъхновен от спомени и образи от времето на неговото детство.

Копнежът по Мексико води до своеобразно творческо "презареждане" – и резултатът е филм, създаден с любов и майсторство, който буди всеобщо възхищение; филм-картина на миналото, пречупена през личния спомен и душата на кинематографиста. Зад продукцията застава стрийминг-гиганта Netflix, който и през 2019 година постигна успехи в продуцирането на много силни кинотворби на сериозни майстори, като "Ирландецът" на Мартин Скорсезе, "Семейна история" на Ноа Баумбах, и продължава да представя ексклузивно съдържанието си на голям екран, на престижни фестивални форуми.

Във фестивалната програма поставяме и още един интересен акцент върху "Рома" и работата на Куарон – с мексиканския документален филм „Пътят към „Рома“, който е създаден от Андрес Кларионд и Габриел Нунсио като хронология и анализ на творческия процес, чиито резултат покори сърцата на почитателите на киното по света преди година.

Българската публика ще има шанс да се срещне отново с „Рома“ на голям екран благодарение на съдействието на Netflix и продуцента на филма Николас Селис, който ще участва в Международното жури на 24-тия София филм Фест. "Рома" и "Пътят към  "Рома" ще имат по една ексклузивна прожекция на фестивала!


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари