София Филм Фест с две издания - Лято и Есен

"Паразит" открива лятното издание, има и онлайн прожекции
Обновена: 16 юни 2020 16:14 | 16 юни 2020 16:07, Петя Славова
1
София Филм Фест с две издания - Лято и Есен
Снимка: БГНЕС

Най-големият български международен кинофестивал  София Филм Фест бе отложен 3 дни преди планираното откриване на 12 март 2020. След месеци на извънредно положение и извънредна епидемична ситуация, фестът ще предложи адаптивно решение спрямо мерките за ограничаване на разпространението на  COVID-19.

Директорът на фестивала Стефан Китанов обяви какви ще са промените на специална пресконференция, която откри с припомняне на времето от преди коронавируса да дойде в България.  Самият той изброи няколко фестивала, които са успели да се състоят, тъй като са били малко по-рано от започване на пандемията. Сред тях са Сънданс, Ротердам, в Белград. Затова пък първият спрян фестивал е този в Хонконг, а следващият, който бива отложен в света е именно София Филм Фест. "Съвсем отговорно взех това решение, защото мисля за хората – както за публиката, така и за гостите", коментира той пред журналисти.

Предстоящото издание ще предложи издания в два периода на годината – лято и есен.

София Филм Фест Лято ще бъде онлайн в цяла България, в платформи на открито и с прожекции в Дома на киното в София.

Фестивалът рестартира с предварителни прожекции в Дома на киното от 5 юни с ретроспектива на Аки Каурисмаки и изложбата на Маря Лена Хуканен "Златната земя на копнежа – фотографии от филми на Аки Каурисмаки" в галерия Синтезис.

Официалното откриване на СФФ Лято ще бъде на 25 юни в Платформа А6 на НДК с българската премиера на филма "Паразит" на режисьора Понг Чун Хо, носител на 4 награди Оскар (включително за най-добър филм), „Златна палма“ в Кан и още над 200 отличия по света. На церемонията ще бъде връчена Наградата на София на Столична община на художника, аниматора, режисьора, продуцента, сценографа Анри Кулев за неговия принос към изкуството на киното.

За първи път в историята си София Филм Фест ще предложи част от програмата  онлайн. Партньор е международната платформа Festival Scope & Shift 72, която е лидер в предоставянето на онлайн фестивални услуги в света. Програмата на СФФ ОНЛАЙН включва около 80 филма. Основно това са заглавия от конкурсните програми на 24-тия СФФ: Международен конкурс за първи и втори филми, Балкански конкурс, Документален конкурс, Конкурс за български късометражен филм.

Филмите ще бъдат на разположение за определен брой гледания в рамките на период от малко над 3 седмици. В мига на достигане на лимита за гледания на определен филм, ще се смята, че прожекцията е продадена и филмът няма да е достъпен повече за онлайн прожекции.

С ОНЛАЙН изданието си София Филм Фест се превръща във фестивал на цяла България. Любителите на киното в страната ни ще имат сериозни възможности да обогатят познанията си към едно по-различно, авторско и мислещо кино, което е възможно да се гледа само в рамките на голям международен фестивал.

Специална селекция ще бъде представена в Дома на киното – единственият киносалон през лятното издание на София Филм Фест, в който ще има кинопрожекции в зала. С изключение на някои български филми, програмата ще съдържа заглавия, които не се повтарят с онлайн изданието или прожекциите на открито на СФФ.

Третият модул на лятното издание на СФФ е на открити платформи. Откриването и церемонията, както и още някои гала прожекции ще бъдат в Платформа А6 на НДК. Специални премиери с публика и представени от екип ще имат българският игрален филм „Сестра“ на Светла Цоцоркова (почетен диплом от Сан Себастиан и голямата награда в Котбус), както и немско-българската копродукция „Кръвта на пеликана“ на режисьорката Катрин Гебе, открил конкурса „Хоризонти“ във Венеция и заснет изцяло в България.

На 6 юли след Церемонията по връчване на наградите на СФФ ще бъде премиерата на копродукцията на Белгия, Холандия, Хърватия и България „Босият император“ на авторския тандем Джесика Удуърт и Петер Бросенс.

За 18-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в Международния конкурс за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община. Председател на журито е британският режисьор Питър Уебър („Момичето с перлената обица“), а негови членове са продуцентите Николас Селис (Мексико, продуцент на „Рома“) и Джим Старк (САЩ, продуцент на ранните филми на Джим Джармуш), и българската актриса Ирмена Чичикова. Международното жури ще определи и Наградата за български късометражен филм, предоставена от Доли Медиа Студио (8 000 евро в постпродукционни услуги и 1 500 евро парична премия).

Балканското жури ще връчи Наградата на Домейн Бойар за най-добър регионален филм. Негови членове са режисьорите Мира Форнай (Словакия), Бенедикт Ерлингсон (Белгия) и Симона Костова (Германия-България). Председател на Документалното жури е руският режисьор Виталий Мански, а членове - режисьорите Андреас Хорват (Австрия) и Светослав Драганов (България).

Международното жури за български игрален филм ще връчи Наградата на Булсатком от 3 000 евро. Членове на журито са Гая Фурер (артистичен директор на програмата „Венециански дни“ от кинофестивала във Венеция), Стефан Лаудин (директор на Варшавския филмов фестивал) и Ахмед Шауки (артистичен директор на кинофестивала в Кайро).

София Филм Фест Есен се предвижда да се проведе от края на септември до средата на октомври в няколко софийски киносалона и основно ще включва филми, които не присъстват в програмата на летния фестивал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари