За преживяната криза на артиста в "Соло"

Акцентите от София Филм Фест
1 юли 2020 16:15, Петя Славова
0
 За преживяната криза на артиста в "Соло"
Снимка: София Филм Фест

Уникална, но и универсална история за стремежа към съвършенство на творческата личност през погледа на човек, който черпи сили от собствената си слабост разказва режисьорът и продуцент Артемио Бенки във филма си "Соло".

Документален разказ за млад аржентински виртуозен пианист и композитор, който след преживяна криза се оказва пациент на "Ел Борда" – най-голямата психиатрична болница в Латинска Америка. Докато работи върху нова композиция, бившето дете чудо и най-обещаващ талант на своето поколение се опитва да преодолее психичното си заболяване и да се завърне на концертната сцена.

Филмът е копродукция между Чехия, Франция, Аржентина и Австрия, представяна като проектна София Мийтингс.
"Соло" печели наградата за най-добър чуждестранен документален филм в програматана Асоциацията за разпространение на независимo кино Духок ’19 на фестивала в Кан. Филмът е част от Международния документален конкурс и има само една прожекция в Дом на киното днес от 18.00 часа.

От 20.30 часа в Дома на киното ще гледаме новия филм на Елица Петкова "Риба, плуваща по гръб". Световната му премиера беше през февруари в програмата на Берлинале, а първият й игрален филм "Жалейка" спечели голямата награда "София - Град на киното" на 20-тия София Филм Фест.

Новият филм на Елица разказва за един особен любовен триъгълник между жена, баща и син... Андреа е по детски свободна, което предизвиква странно недоверие у зрителя. Тя обитава къщата на бащата и сина и сякаш живее в безвремие. Къщата се превръща в декор на техните падения. Персонажите изглежда не могат
да превъзмогнат собствените си желания и се въртят в кръг, неспособни да задоволят нуждите си. "Риба, плуваща по гръб" участва в Международния конкурс на #24SofiaIFF.

В акцентите днес е и турският филм "Пустош" на Али Йозел -  филмътможе да бъде гледан само онлайн. Заради строежа на язовир селото, в което живеят Ахмет и неговите племенници, трябва да бъде евакуирано. Ахмет живее като отшелник. Ежедневието му се върти около къщата и градината, в която е погребана жена му. Той отказва да се премести, въпреки настойчивите молби на племенниците си. Решени да го изоставят, те се обръщат към отчуждения му син Харун да дойде в селото и да го убеди да промени решението си... Не пропускайте "Пустош"
с 11 награди от фестивала в Анталия само до 19 юли.

В специалната рубрика "Интервю без автограф" може да проследим разговора с Барнабаш Тот за неговия филм "Тези, които останаха". Филмът може да бъде гледан онлайн, а прожекцията му в Дома на киното е на 2 юли, от 18.00 часа.

В "Интервю без автограф" е и срещата със Симона Костова, режисьор на филма "Трийсет", представен в програмата на Международния конкурс на 24-тия София Филм Фест (извън конкурса). Филмът може да бъде видян онлайн, както и на 15 юли от 20.30 часа в Дома на киното, а разговорът с неговата авторка може да проследим онлайн.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари