Номинацията за унгарски "Оскар" - днес на София Филм Фест

"Тези, които останаха" може да видим от 18.00 часа в Дом на киното
2 юли 2020 13:35, Петя Славова
0
Номинацията за унгарски "Оскар" - днес на София Филм Фест
Снимка: София Филм Фест

Ето и акцентите от тазгодишния София Филм Фест за днес. "Тези, които останаха" е втори игрален филм на унгарския режисьор Барнабаш Тот и беше официално предложение на Унгария за наградите "Оскар". Това е лирична история за лечебната сила на любовта, а във фокуса на сюжета попадат младо момиче и оцелелите от Холокоста след Втората световна война в Унгария. 42-годишният лекар Алдо се сближава с 16-годишната Клара, която все още има надежда, че родителите ѝ са оцелели.

Ала под влияние на социалистическите идеи, тяхната емоционална връзка като баща и дъщеря започва да предизвиква неодобрение.

Филмът е част от Международния конкурс на 24 София Филм Фест! Ако случайно сте пропуснали, може да проследите разговора ни с режисьора Барнабаш Тот в "Интервю без автограф" онлайн. Прожекцията на "Тези, които останаха " е в програмата на Дома на киното днес от 18.00 часа.

От 20.30 часа в Дома на киното представяме четири филма от 13-те селектирани заглавия в Конкурса за български късометражен филм на 24-тия София Филм Фест.

Селекционната комисия в състав Катерина Ламбринова (киновед), Станислав Тодоров-Роги (режисьор) и Пенчо Кунчев (режисьор, носител на Наградата Jameson за 2019 година) избраха 13 филма, които ще се състезават за наградата за български късометражен филм през 2020 година. Тя е на стойност 9 500 евро (1 500 евро парична премия и 8 000 евро в постпродукционни услуги, осигурени от "Доли Медия Студио", като се връчва на режисьора на филма-победител.

Днес в Дома на киното ще бъдат представени: "Бони и Льони", режисьор Светла Цоцоркова, "Внукът на човекоядката", режисьор Десислава Николова-Беседин, "Най-сладкото", режисьори Борис Мисирков и Георги Богданов е "Better Nature" режисьор Ралица Петрова.

Международния конкурс за първи и втори филми участва "Среднощно"на британската сценаристка и режисьорка Натали Бианкери, който може да бъде видян само онлайн

По думите на авторката филмът е "психологически трилър със сложна структура на характерите"."Това, което задвижва действието, е енигматичното приятелство между главните герои.

Творбата провокира възприятието ни за табу и стереотип… Каква може да бъде алтернативната връзка „баща-дъщеря“, ако бащата не е способен да носи отговорност? Вярвам, че подобна „алтернативна връзка“ се случва често и съм щастлива, че съм първият режисьор, който я представя на екрана", споделя Бианкери.

Филмът е наличен в онлайн платформата на СФФ до 19 юли.

 


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари