"Денят на жената" на открита сцена в Парк Военна академия

Програмата на 3-и юли от София Филм Фест
Обновена: 3 юли 2020 16:50 | 3 юли 2020 13:44, Петя Славова
0
"Денят на жената" на открита сцена в Парк Военна академия
Снимка: София Филм Фест

 София Филм Фест стартира прожекциите на откритата сцена в Парк Военна академия с премиерата на филма на Доля Гавански "Денят на жената" от 20.30 часа. Впечатляващият документален филм на Доля Гавански е неин пълнометражен дебют в киното. Тя е сценарист, режисьор, продуцент и глас зад кадър на "Денят на жената".

Нейни партньори в продуцентския екип са Таня Георгиева, Мартичка Божилова, Виктор Чучков и Борислав Чучков. "Денят на жената" е интимен, изненадващ, забавен, ексцентричен, красив, наистина "женски" филм, който представя изключителните истории на няколко жени, родени в Съветския съюз, преживели световните турболенции от революцията през 1917 година до наши дни.

Тези жени са свидетелки на историческите и социални промени, а филмовият разказ предлага уникален поглед "отвътре" към руския феминизъм. В тази своеобразна мозайка от разкази за уникални съдби участват Дина Григориева, Светлана Алексиевич, Олга Ускова, Наталия Касперски, Елена Кригина, Мария Рохлина, Мария Грибанова, Наталия Малаховская, Ирина Островска и много други забележителни дами.

От 18.00 часа предстои прожекция на един от филмите в Балканския конкурс на #24SofiaIFF – "Шевове" на сръбския режисьор Мирослав Терзич. Заглавието на филма носи няколко нюанса – референция към професията на главната героиня, която е шивачка, но и намек за нескопосаните бодове, с които са зашити раните от трагедията, сполетяла не само Ана, но и много майки в Сърбия.

През годините десетки жени са били информирани, че новородените им бебета са починали малко след като са дошли на бял свят, а те всъщност са били продадени за осиновяване. Героинята на тази история държи да узнае на всяка цена каква е съдбата на сина й – може ли да се надява на чудо и детето й по някаква случайност да е живо?... Ако случайно сте пропуснали, може да проследите разговора ни с режисьора Мирослав Терзич в "Интервю без автограф" онлайн.

Това е единственият филм от 12-те, селектирани в Балканския конкурс, който може да бъде видян само и единствено в Дома на киното и  го няма онлайн,

От 20.30 часа в Дома на киното ще може да видите един от хитовете на Кан 2019. Най-новият филм на италианския майстор-режисьор Марко Белокио "Предателят" получи номинация за "Златна палма" в Кан, а също и за най-добър филм, сценарий и актьор - Пиерфранческо Фавино, на Европейските филмови награди.

"Предателят" разказва за живота на т.нар. "бос на двата свята" Томазо Бушета, първият информатор в съдебен процес срещу мафията в Сицилия през 1980. Белокио поставя акцент върху двата противоречиви начина, по които „честта“ се приема от мафията, демонстрирайки лицемерието и лъжата на човек, който живее заобиколен
от религиозни образи, критикуващ морала на останалите, докато сам поръчва убийството на други хора. Филмът на Белокио не заобикаля политическите измерения на историята, а изследва в дълбочина връзките между "Коза ностра" и другите институции, до които в крайна сметка водят разкритията на Бушета. В тези връзки участва
и седемкратният министър-председател Джулио Андреоти, обвинен в съюз с мафията...  

В международния конкурс на фестивала участва белгийският филм на дебютиращата режисьорка Ева Куул – "Клео". Това е история за едно момиче, което се опитва - чрез силата на волята и на музиката - да се измъкне от лапите на депресията и да си върне живота след тежка автомобилна катастрофа, отнела родителите й. Тя се обръща за помощ и утеха към мистериозния Лео, без да подозира, че той крие опасна тайна. Психо-трилър и дълбока драма - само онлайн до 19 юли.

В нашата специална рубрика "Интервю без автограф" онлайн  може да проследите разговора с режисьорката Елица Петкова  за нейния филм "Риба, плуваща по гръб". Филмът участва в международния конкурс на фестивала и киноманите, които са пропуснали прожекцията му в Дома на киното, може да го видят онлайн.

А във втория ефир на "Интервю без автограф" онлайн в днешния ден ще имате шанс да се срещнете с най-успешния български режисьорски дует - Кристина Грозева и Петър Вълчанов. С тях ще си говорим за третия им филм "Бащата", който миналата година получи Кристален глобус - Голямата награда за най-добър филм на фестивала в Карлови Вари! Начало на разговора 19.30 часа.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари