Легендарната любовна история "Шибил" на СФФ

Премиерата е дебют на Никола Бозаджиев
7 окт 2020 15:53, Петя Славова
1
Легендарната любовна история "Шибил" на СФФ
Кадър от "Шибил". Снимка: София Филм Фест

В днешния ден програмата на София Филм Фест продължава с българския дебют на режисьора и сценарист Никола Бозаджиев "Шибил". Премиерата ще се състои в кино "Люмиер" от 19.30 часа. Пресъздадена е една легендарна любовна история, описана в едноименния разказ на майстора на българското слово Йордан Йовков. През втората половина на XIX век приближава краят на Османската империя. За главата на легендарния разбойник Шибил е обявена награда. Хитрият търговец Велико Кехая измисля нечувана примамка за Шибил – собствената си дъщеря Рада. Шибил и Рада се вричат един на друг, като според разказвача на тази история смъртта е само праг,
а любовта е вечност…

Прожекциите в Дом на киното започват от 18.00 часа, когато Кино Гурме представя "Една година в Шампан" . С прожекцията получавамерядката възможност да надникнем зад кулисите на истинското шампанско чрез достъп до шест винарни – от малки независими производители до знаменитите Госе и Боланже.

От 20.00 часа е извънредната прожекция на "Паразит". Седмият пълнометражен филм на корейския майстор-разказвач Понг Чун-Хо удиви света и заслужено получи "Оскар" за най-добър филм и още три статуетки на академията. С 270 награди и 254 номинации, сред които "Златен глобус" за чуждоезичен филм, "Паразит" е позициониран на 29 място сред най-добрите филми на всички времена в класацията на авторитетния филмов сайт imdb.

В кино "Одеон" от 18.00 часа ще се прожектира копродукцията между Чехия и Словакия "Cook F*** Kill" на талантливата режисьорка Мира Форнай, председател на Балканското жури на 24-тия София Филм Фест. Ярослав е красив и на пръв поглед прилежен син, баща и съпруг. Всъщност той патологично ревнува съпругата си Бианка и се ужасява от мисълта, че един ден тя може да го напусне заедно с трите им деца. Ярослав и семейството му не се колеабаят да използват насилие и измама срещу другите, което неизбежно води до семейна трагедия.

От 20.30 часа е "Малкия Джо.  Режисьорката Джесика Хауснер разказва историята на самотна майка, служител в корпорация, която разработва нови видове растения. Алис създава специално пурпурно цвете - впечатляващо красиво, с лечебни свойства, което може да направи собственика си щастлив. Заедно с растението растат и подозренията на Алис, че нейното ново създание може би не е безобидно... За ролята си в "Малкия Джо" Емили Бийчъм получи наградата за най-добра актриса в Кан 2019.

Във Френски институт - Кино "Славейков" от 19.00 часа може да гледаме "Отворена врата" на Флоренц Папас. Две сестри са обещали да посетят баща си в родното им село за помена на майка им. Но когато Елма пристига на ферибота от Бари, Рудина е шокирана, че сестра й е бременна. Тя бързо измисля план как да представи стар свой приятел за съпруг на Елма, тъй като баща им не би приел друго обяснение.

В Културен център G8 от 20.00 часа може да гледаме "Изкачването". Филмът разказва истинската история на двама приятели, чиято силна връзка се превръща във въздействащ, човешки, но и смущаващ филм
за границите (или тяхната липса) на приятелството.

В Euro Cinema от 19.30 часа ще се види уникалната нова история на румънския майстор Корнелиу Порумбою.
"Свирукащите" е копродукция между Румъния, Франция, Германия и Швеция. На канарския остров Гомера разговорите се водят с подсвиркване. Кои са хората, които владеят този специален език?...

В Кино "Влайкова" от 20.00 часа може да гледаме "Босият император". Филмът е драматична комедия, която разказва за премеждията на краля на Белгия (Петер ван ден Бегин) в санаториум на острова на Тито в Хърватска. Заедно със своя антураж и една нова приятелка – очарователната Лейди Лиз (Джералдин Чаплин) те попадат под опеката на авторитарния директор на санаториума, доктор Ото Крол (Удо Киер). Появява се делегация от Виена,
водена от д-р Илзе фон Щрохайм (Джералдин Чаплин), начело на националистическата "Нова Европа". Кой ще бъде първият император на Нова Европа?

В Оки Дом на културата "Искър" от 18.00 часа е прожекцията "Чутовното нашествие на мечките в Сицилия". Филмът на Лоренцо Матоти е част от филмовата програма на СФФ за деца и представя стилната анимирана адаптация на едноименния роман на Дино Будзати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари