Новият филм на Иван Черкелов с премиера на София Филм Фест

Прожекцията е тази вечер
8 окт 2020 17:07, Петя Славова
3
Новият филм на Иван Черкелов с премиера на София Филм Фест
Кадър от "Не влизай в пререкание с персонала на банята". Снимка: София Филм Фест

На днешния ден програмата на София Филм Фест продължава с новия филм на Иван Черкелов "Не влизай в пререкание с персонала на банята", който може да гледаме от 19.30 часа в кино "Люмиер". Това е филм
за отношенията между потънал в детски спомени брат и една умираща от рак сестра, които се откриват след години, усетили истинската си същност като човешки същества. Това е филм и за неясните сенки на миналото; за самотата, неразбирането и любовта; за красивите чудеса на ежедневието и за националната светиня Васил Левски, присъстващ в съзнанието на хората като гранитен паметник.

В Дом на киното от 18.00 часа е прожекцията на "Кънингам" . 3D филма Ала Ковган разглежда човека, определян като първия хореограф, който създава "независим подход към модерния танц" и отправя предизвикателство към установената реалност. Филмът събира последното поколение от танцьорите на неговата трупа, за да представят най-добрите образци от репертоара, създадени между 1942 и 1972 година.

От 20.00 часа е игралният дебют на майстора-документалист Андреас Хорват  "Лилиан". Продукцията е уникален разказ, създаден по истинската история на емигрантката Лилиан Алинг - рускиня, която решава да напусне Ню Йорк и пеша да се завърне в родината си. Годината е 1927. По случайност Лилиан е открита от работници в канадските северни гори. Въпреки предупрежденията, тя продължава пътуването си сама. Това е хрониката на едно бавно изчезване…

В "Одеон" от 18.00 часа може да гледаме "Извинявайте, че не ви намерихме". Това е най-новият филм на майстора на социалното кино Кен Лоуч. Рики и семейството му водят трудна борба за погасяването на заем, взет след финансовата катастрофа през 2008 г. След като се сдобива с нов микробус, семейството се надява да започне собствен бизнес и да възвърне част от независимостта си.

От 20.30 часа е прожекцията на "Примамливото отвъдно" на Атом Егоян е пресъздадена е историята на уважавания адвокат Мичъл Стивънс (в ролята Йън Холм), заминал за малко канадско градче по следите на трагична автобусна катастрофа, за да потърси възмездие за загиналите жертви.

Във Френски институт - Кино "Славейков" от 19.30 часа започва "Летящият цирк" на режисьора Фатос Бериша разказва за група актьори от Косово, които преценяват шансовете си да пресекат нелегално границата с Албания с надеждата, че ще срещнат техния идол,  Майкъл Пейлин от комедийната група "Монти Пайтън".

В Културен център "G8" от 20.00 часа ще се прожектира "Една година в Бургундия", част от програмата Кино Гурме. Филмът  проследява живота на седем семейства винопроизводители от района на Бургундия във Франция.
Всяка реколта е капсула на времето, бутилирана частица от историята на една година с нейния специфичен климатичен отпечатък, кризи и триумфи.

В Euro Cinema от 19.30 часа е филмът "Адам" на режисьорката Мариям Тузани, включен в програмата "Франкофония 50", с изключителна деликатност представя темата за една жена с извънбрачно дете, принудена
да се подчинява на патриархалните нрави в Мароко.

От 19.00 часа в  Оки Дом на културата "Искър" е прожекцията на "Мартин Идън" на Пиетро Марчело. Продукцията е екранизация на едноименната полубиографична класика на Джек Лондон, номинирана за „Златен лъв“ във Венеция 2019, а Лука Маринели получи престижната „Coppa Volpi“ за най-добър актьор.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Евгени Георгиев преди 11 месеца
Синът му.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нещо общо с Георги Черкелов..???
1
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Също като за стария - nobody cares!