"Прегоряла ерес" на София Филм Фест

Ето и програмата от днешния ден
14 окт 2020 16:52, Петя Славова
1
"Прегоряла ерес" на София Филм Фест
Кадър от "Прегоряла ерес". Снимка: София Филм Фест

Програмата на София Филм Фест продължава от 19.30 часа в кино "Люмиер" с "Прегоряла ерес" -  истинско откровение – с великолепния си актьорски състав, с обещанието за "секси-ноар трилър", с предизвикателствата пред един арт-критик и неговото сериозно его.

Тази адаптация на романа на Чарлз Уилфорд е дело на Джузепе Капотонди. Филмът беше избран да закрие миналогодишното 76-о издание на най-стария фестивал в света – Венецианския, а умелото съчетание
на способностите на привлекателния Клаес Банг, чаровната Елизабет Дебики, изключителния Доналд Съдърланд
и особено живата легенда Мик Джагър правят от филма страхотно приключение.

В Дом на киното от 18.00 часа може да гледаме втората серия на "Мера според мера -с дигитално възстановено копие. Легендарната творба е създадена през 1981 година по сценарий на Руси Чанев и Георги Дюлгеров, по романа на Свобода Бъчварова "Литургия за Илинден", режисирана от Дюлгеров и е едно от най-мащабните, епични и значими произведения на българското кино. В него присъстват както реални исторически личности,
така и персонажи, родени от въображението на авторите с техните човешки драми, тревоги, съмнения.

Разказът е обединен от метаморфозата на главния герой Дилбер Танас – от първичен овчар, част от патриархалната задруга до личност с индивидуално съзнание. Катализатор на тази  промяна са борбите за независимост на македонските българи от 1901 до 1912 година. Съдбата на Дилбер Танас е метафора на общата ни история, в която човешки драми и политически игри променят изначалната идея на борбата и нейното значение. Това е първият български филм, пресъздаващ историята на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година, с участието на реални исторически личности - Апостол войвода, Христо Чернопеев, Яне Сандански, Пейо Яворов, Гоце Делчев, Георги Мучитан.

Филмът е с изцяло нов звук – верен на оригинала, но преформатиран от моно в стерео 5+1, с добавени звукови ефекти. За да бъде улеснено възприемането на историята от младите поколения, при запазена оригинална фонограма със специфичните наречия и архаичната лексика, са добавени субтитри на литературен български език.

От 20.15 часа Кино Гурме представя качествена киноселекция посветена на храната, напитките,
пътешествията и бохемския начин на живот. Класиката "Отбивки" на майстора Александър Пейн пресъздава възходите, паденията и "отбивките" във вълшебното приключение на живота.

Точно преди сватбата си, Джак тръгва на пътешествие с кола из Калифорния, заедно със своя най-добър приятел Майлс - енолог и учител по английски език. Въпреки различията си, и двамата научават ценни уроци за живота,
тъй като скоро пътуването ги потапя в "море" от вино, жени.

Във Френски институт - Кино "Славейков" от 19.30 часа е "Синът" на Мехди М. Барзауи е последната прожекция от специалната селекция „Франкофония 50“ на 24-тия София Филм Фест #Есен. Копродукцията между Тунис, Франция, Ливан и Катар разказва за почивката на Фарес и Мерием, която за жалост завършва катастрофално, след като 10-годишният им син Азис случайно е прострелян при терористичен акт.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея двамата що са без маски?