Кристи Пую и Тери Гилиъм с награди на София Филм Фест

Двамата режисьори ще имат специални онлайн мастеркласове
17 фев 2021 17:37, Петя Славова
2

Кристи Пую. Снимка: София Филм Фест

12
В продължение на шест години в програмата на София Филм Фест имаме удоволствието и привилегията да бъде връчвана специалната Награда ФИПРЕССИ 90 Платиниум, която се присъжда от Международната федерация на филмовите критици. В пред-пандемичните години тя бе представяна лично от Клаус Едер, генерален секретар на организацията, и нейни носители в София са Бела Тар, Горан Паскалевич, Илдико Енеди, Биле Аугуст, Агнешка Холанд. През 2020 година световните творци на киното, които ще получат този приз, са режисьорите Кристи Пую и Тери Гилиъм.

Творчеството на прочутия сценарист и режисьор Кристи Пую е една от причините светът на киното да обърне поглед към Румъния – той е основоположник на Румънската „нова вълна“. Kристи Пую е роден в Букурещ през 1967 година, учи рисуване във Висшето училище по визуални изкуства в Женева. След завръщането си в Румъния, той продължава да рисува, като снима и първия пълнометражен филм –"Стока и мангизи", последван от "Цигари и кафе", отличен със "Златна мечка" за късометражен филм на Берлинале 2004. Представен като проект на София Мийтингс през 2004 година, "Смъртта на господин Лазареску" има своята премиера в Кан и получава голямата награда на конкурсната програма "Особен поглед", както и шест награди от фестивала в Трансилвания, специални награди от Чикаго, Копенхаген и десетки други отличия. Именно това е творбата, превърнала се в символ на новото румънско кино.

Българските зрители познават Кристи Пую и от филмите му "Аврора"  и "Сиераневада", представяни с голям успех на предишни издания на София Филм Фест. Режисьорът беше президент на Международното жури на 21-вия СФФ през 2017 година. Неговият най-нов филм "Имението" ще бъде показан на 25-ия София Филм Фест. Историята пресъздава философски дискусии от началото на ХХ век между петима аристократични герои, които прекарват коледните празници в едно отдалечено селско имение. В основата на филма е утопично-философският текст на руския мислител Владимир Соловьов "Три диалога за войната, прогреса и края на историята", написан малко преди смъртта му през 1900 година.

"Киното е инструмент за изследване на реалността, за изследване на живота. Но всъщност възниква още един въпрос: защо съществуват игралните филми? Всъщност измислените истории идват от съзнанието ни. Те се превръщат в доказателства за определен начин на мислене, за поглед към света. Камерата не се движи случайно, тя има цел. И всъщност киното, художествените филми могат да бъдат своеобразно антропологично средство за наблюдение – на света, който е извън нас, и на света, който съществува в главите ни," – споделя Кристи Пую.

Тери Гилиъм е уникално явление в киното – многостранен талант, бунтар, провокатор, всепризнат майстор на визуалния разказ, режисьор-епоха и една изключително важна част от взривоопасния творчески колектив "Монти Пайтън", прочут в целия свят с неподражателните си филми и специфичното чувство за хумор, което всички разпознават. Историята на София Филм Фест и Мюзик Филм Фест от 90-те години на ХХ век са неразривно свързани с великите "Монти Пайтън" и съвсем неслучайно наши гости в 25-годишната история на фестивала са били Тери Джоунс, Майкъл Пейлин и самият Гилиъм. Тримата са носители на Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното.

Тери Гилиъм е автор на многобройни забавни, абсурдни и изпълнени с фантазия филми, носител е на две награди "БАФТА", на четири награди от кинофестивала във Венеция, с номинации за "Оскар" и "Златен глобус", както и за много други престижни филмови отличия.

През 1975 година на големия екран излиза дебютният режисьорски филм на Гилиъм "Монти Пайтън и Свещеният Граал" (сърежисьор е и Тери Джоунс), един от най-забавните и знакови за комедийната група филми и до днес.

През 80-те Тери Гилиъм снима едни от най-известните си филми – живописната приказка за пътуващите във времето крадци „Бандити във времето“ (1981), която става истински хит в Америка, както и епохалната творба "Бразилия" (1985), символ и образ на безнадеждната битка с всемогъщата бюрокрация на тоталитарната държава, мечтателният човек-чиновник в полет към бленуваните любов и свобода. Това е и филмът, който извоюва на Гилиъм прозвището "труден режисьор". Триумфалният "Кралят на рибарите" (1991) се приема в Холивуд за първата комерсиална продукция на твореца.

Пет години по-късно Гилиъм създава забележителния "12 маймуни" (1995) – история за света, разрушен от смъртоносен вирус, която се превръща в един от култовите филми на 90-те, а Брад Пит получава номинация за "Оскар" за поддържаща роля. Следват още много майсторски поднесени истории, сред които „Сделката на доктор Парнасъс“ (2009), "Теорема Нула" (2013) – представен лично в София от неговия автор, както и уникалния с историята и перипетиите в работата по него "Човекът, който уби Дон Кихот". В програмата на 25-тия София Филм Фест е включен шедьовърът "Бразилия".

Кристи Пую и Тери Гилиъм ще имат специални онлайн мастеркласове, които ще бъдат модерирани от водещи филмови критици и излъчени на сайтовете на ФИПРЕССИ и София Филм Фест в рамките на 25-то юбилейно издание на фестивала.

Филмът "Minari" пък разказва за мигрантско корейско семейство, което създава ферма в американския щат Арканзас през 80-те години. "Minari" е от студиото A24, което продуцира едни от най-добрите емоционални и невероятни филми, подобни на индийските, през последните няколко години.

"One Night in Miami" приковава зрителя веднага само с неговата прелюдия, тъй като представя измислена среща, която се провежда между Мохамед Али, Малкълм X, Джим Браун и Сам Кук на 25 февруари 1964 г., в нощта, когато Мохамед Али, след това Касиус Клей, печели световното първенство в тежка категория, побеждавайки Сони Листън.

"Malcolm & Marie", с късно влизане в списъка на претендентите и отново продукция на Нетфликс, е история между Джон Дейвид Уошингтън и Зендая. Дуетът изобразява режисьор и неговата приятелка в уникална драма, в която отношенията на двойката са поставени на изпитание, прибирайки се у дома от премиерата на филма и очаквайки отговора на критиците.

След това идва "News of the World" с участието на Том Ханкс като ветеран от Гражданската война, който се опитва да събере младо момиче, отделено от семейството си преди години, с леля си и чичо си. Филмът показва връзката, която формират, и пътуването, което предприемат през историческия американски Запад.

И накрая, "Sound of Metal" с Риз Ахмед като пънк-метъл барабанист, който започва да губи слуха си. Звездното изпълнение на актьора може заслужено да го изстреля в светлината на прожекторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Ахмед преди 3 години
Рахман отиде да лови риба на язовира.