Две класики подгряват 25-ия София Филм Фест

Прожекции на "Празненство" и "Черно-бялата Силва"
1 мар 2021 16:24, Петя Славова
1
Две класики подгряват 25-ия София Филм Фест
Кадър от "Черно-бялата Силва". Снимка: София Филм Фест

С настъпването на март започва и подготовката за 25-ото издание на София Филм Фест. Програмата стартира от днес в Дом на киното с  инициативата "Европейско кино за учащи".

Първата прожекция е от 18.00 часа с "Празненство" (1998) като част от ретроспективата на Томас Винтерберг – филм, удостоен с наградата на журито в Кан, номиниран е за "Златен глобус" и БАФТА, носител на наградите "Откритие на годината" на ЕФА и "Независим дух".

Превърналият се в класика филм е трагикомична мелодрама по сценарий, създаден от Винтерберг в съавторство с Мортен Кауфман; историята е представяна пред българската публика на София Филм Фест като част от движението "Догма 95".

В центъра на сюжета е суматохата около юбилея на патриарха на голямо семейство в едно провинциално имение. С напредването на вечерта пред гостите са направени болезнено откровени разкрития.
Главните роли са поверени на легендарната Трине Дирхолм, Хенинг Морицен, Улрих Томсен, Томас Бо Ларсен и др.

Входът е свободен за ученици и студенти.

В Чешки център от 18.30 часа стартира специалната ретроспектива, посветена на един от най-значимите
представители на Чешката нова вълна в киното – режисьорът и сценарист, драматург, поет, писател
и публицист Павел Юрачек.

В програмата на София Филм Фест ще бъде показана селекция от седем филма, създадени от и в съавторство с Юрачек – един от тях е "Черно-бялата Силва" (1961).

Негов режисьор е Ян Шмид, а историята, написана от Юрачек, разказва за зидарката Силва, която по време на прожекция на новия чешки филм "Любов между панелите" буквално излиза от екрана, като зрителите изпадат в шок. Героинята Силва решава, че може да се справи със ситуацията, като се срещне със създателите си – авторите на филма. Днес почитателите на чешкото кино ще могат да видят и късометражния "Таван" (1961) – дипломния филм на прочутата режисьорка Вера Хитилова.

Входът е свободен.
 


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бата мата! Все го чакаш тоя филм фест да свърши, а той следващия почва. Все едно сме Холивуд, ама с по филм и половина на година. Да се смееш ли, да плачеш ли?

Лично за мен - най безсмисления фест, с най-нелогичното име, а на всичкото отгоре промотиран до повръщане... я пълна сила важи “искахме да го направим хубаво, а се получи както обикновено”.