Старт на София Филм Фест с "Февруари"

Началото по традиция е в зала 1 на НДК
Обновена: 11 мар 2021 15:27 | 11 мар 2021 15:24, Петя Славова
2
Старт на София Филм Фест с "Февруари"
Кадър от "Февруари". Снимка: София Филм Фест

„Февруари” на Камен Калев открива тазгодишното издание на София Филм Фест. Филмът слага началото на 25-ия форум с прожекция в зала 1 на НДК.

"Извънредното нещо на фестивала е, че ще има много специални гости. Единствените хора, които наживо ще си представят филмите са българските автори. Подготвили сме лични интродукции на филми от изключителни фигури на киното. Много от тях са били в София", обясни пред БНТ Стефан Китанов - директор на София Филм Фест.

"За мен е огромно удоволствие, че откриваме с филма на Камен Калев. Това е най-зрелият негов филм и неслучайно получи признание - селекция в основната програма в Кан. Струваше си Камен да изживее удоволствието и тръпката да мине на червения килим. Мъдър, емоционален, красив филм, който се опира на традициите на българското кино. Почит към "Лачените обувки на незнайния войн", но има нещо модерно, философско, кармичност в начина, по който протича съдбата на героя и изключително внимание в детайлите, работи с непрофесионални актьори и само с един професионален, но тандемът е много добър. Филмът се лее като песен, радост за всички сетива.", така обяви Китанов филма на Калев.

"Тази вечер за първи път ще се съберем екипа на едно място и ще гледаме филма на голям екран", сподели и режисьорът. "Преживяването в кино е по-различно. Филмът е създаден да бъде видян на голям екран в тъмна зала. Снимано е на 16 мм, това създава особена атмосфера на филма и това присъства и на прожекция вкъщи, но е много различно от замисъла на представяне на тези филми", допълни той.

Той сподели, че за него е било лукс да има свободата да прави това, което е замислил с един много отдаден малък екип. "Имахме много време. За първи път снимам повече от година, на периоди. Снимах без да се притеснявам от нищо. Нямах страх от очаквания", разказа Камен Калев.

Той обясни, че по-осъзнато е подготвил филма и е работил по време на снимките. "Идеята ми бе да разкажа една семпла история, базирана не на класическа драматургия, а по-скоро бавен филм, който те потапя в специфична атмосфера. Бях изправен пред предизвикателството да се появят въпросите и всеки да може да комуникира с филма това, което е в него и да намира сам отговорите си."

Историята е вдъхновена от живота на неговия дядо и странджанския край ,където е прекарал с брат си. "Като студент във Франция сънувах тези дни там, мухички, аромати. Това остана много живо в мен и подсъзнателно съм искал да запечатам този образ на дядо ми като събирателна фигура, която остава символичен за този тип живот и хора, които искам да присъстват в киното и литературата като отправна точка на размисъл", сподели Калев.
Китанов обясни, че българските премиери са акцентите на тазгодишния София Филм Фест и международните конкурси, които могат да бъдат гледани и онлайн.

Друг акцент са специалните програми, заради юбилея на фестивала - "25"включва филми на 25 носители на наградата на София. Те могат да бъдат видяни само на кина.

Към края на фестивала ще има и дигитално възстановена версия на "Сатанинско танго" на Бела Тар, което е 7 часа и половина и ще е цяла нощ. Има и рубрика "10", където са представени 10 световни режисьора, като половината са били представяни с ретроспективи, а другите са били следвани от първия им филм.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не свърши ли вече? През *** дена статия, а интереса клони само към тесния семеен кръг на участниците...