Филмът "Рая на Данте" с премиера на "София филм фест"

В главните роли са Владимир Пенев и Радина Боршош
15 мар 2021 11:03, Анисия Иванова
1
Филмът "Рая на Данте" с премиера на "София филм фест"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Един от премиерните филми на "София филм фест" е "Рая на Данте" - дебют на режисьора Димитър Радев. В главните роли ще видим актьорите Владимир Пенев и Радина Боршош.

Още с първия му показ започват успехите на филма – награда на критиката на фестивала "Златна роза" и селекции в програмите на още много фестивали.

"Владимир Пенев изиграва една невероятна роля - той е в ролята на Данте. Партнира му младата и талантлива актриса Радина Боршош. Това са двете имена, които водят филма. През 2014 г. посетих Националната художествената галерия, там имаше изложба на Петър Байчев с портрети на концлагеристи от Белене. Тези портрети ми проговориха и реших, че е важно да разкажа тази лична история през главния герой. Историята е за отмъщението и прошката. Акцентът е върху това, че главният герой трябва да намери силата в себе си да прости", разказа режисьорът Димитър Радев.

По думите му пред Bulgaria ON AIR, режисьорите и сценаристите често разказват историите през някаква лична гледна точка. В случая документалният пласт е бил много важен и той е искал да я разкаже през гледната точка на Владимир Пенев и неговата лична съдба и драма.

"Съвестта е личен избор, никой не може да бъде насилван нито да прости, нито да поиска прошка от другите. Прошката е самолекуване. Много рядко говорим за грях и прошка. Редно е да се обърнем към лекуването на колективната памет и да намерим силата да простим", подчерта Радев в студиото на "България сутрин".

"Бъдещето е в младите хора. Те са бъдещето на България, те са умни и талантлив. Това съм опитал да покажа чрез героинята на Радина", отбеляза още той.

Дебютът на филма е бил на Международния фестивал в Салерно, а след това е присъствал в Иския и Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Бай Ганя преди 3 години
Снощи гледах бг филм от соца.Мога да кажа че сега няма такива качественни.сценарии, заснемане ,качество на лента да не говорим за актьорска игра.