"Привързаният балон" - дигитално реставриран с премиера на 25-ия СФФ

Филмът на Бинка Желязкова може да видим на 16 март в кино "Люмиер"
Обновена: 15 мар 2021 11:42 | 15 мар 2021 11:38, Петя Славова
1
 "Привързаният балон"  - дигитално реставриран с премиера на 25-ия СФФ
Снимка: София Филм Фест

На 16 март, вторник, от 18.00 часа в кино "Люмиер" публиката на 25-ия София Филм Фест ще може да види дигитално-възстановената версия на един от емблематичните филми в българското кино - "Привързаният балон" на Бинка Желязкова. С реставрацията се заема лично Добромир Чочов.

"Той със своя екип абсолютно пионерски се нагърби със задачата да дигитализира няколко български филма, помага на българската филмова индустрия и дава много хубав резултат, който, надявам се, да бъде подкрепен от национален проект, за да видим, ако не 100% от филмите, произведени от "Българската кинематография"
през годините, то поне голяма представителна селекция от тях", коментира директорът на София Филм Фест Стефан Китанов.

"Привързаният балон" на първата жена режисьор в българското кино и емблемата на българската женска режисура Бинка Желязкова (1923-2011) е истински шедьовър в черно-бяло - един от малкото филми, устояли на времето, въпреки "арестуването" му в продължение на десетилетия и дигитално-възстановената версия е още една възможност за съхраняване и представяне на поколенията на един от най-запомнящите се български филми. Кинотворбата е сатирична притча за националния характер, за неуспешния, но продължаващ „опит за летене“ на българите.

"Привързаният балон" е създаден по мотиви от едноименната новела  на Йордан Радичков. Историята - по време на Втората световна война военен балон се появява неочаквано над едно планинско село в България. Удивените селяни решават да го свалят със залп, но балонът отлита към планината. Въоръжени до зъби, селяните потеглят след него...

Георги Калоянчев, Григор Вачков, Константин Коцев, Георги Парцалев, Иван Братанов и Стоянка Мутафова са сред актьорите във филма. Гласът на балона е Коста Цонев.

Веднага след премиерата си през 1967 година "Привързаният балон" е забранен от неофициалната идеологическа цензура на комунистическия режим за показване (дори пред кинематографисти) до 1990 година. Но това не успява да изтрие появата на един шедьовър – според критиката най-добрата филмова екранизация от творчеството на Радичков, художествена еманация на българската душевност...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жестока метафора на ко..му..ни...с ти..че..ската същност ,която навлиза в живота на българина след Девети ..как са го допуснали този филм да се заснеме , ама от илитерати след Девети септ. 1944г ,които уж съблюдават да не се накърни ком морала какво да очакваш !?!?!За жалост техните потомци продължават да налагат ширещата се простотия и това го обявяват за "културни успехи"