"В настроение за любов" на София Филм Фест

Ето какво може да гледаме днес
19 мар 2021 22:45, Петя Славова
1
"В настроение за любов"  на София Филм Фест
Кадър от "В настроение за любов". Снимка: София Филм Фест

Програмата на София Филм Фест на 19 март продължава в кино "Люмиер" от 18.00 часа с един от шедьоврите на
Уонг Кар-вай "В настроение за любов". Авторът е от онези режисьори със собствен почерк и магия, които няма как да забравимили пропуснем, ако поне веднъж сме гледали негов филм. Дигитално възстановената 4К версия на "В настроение за любов" – един от най-красивите и магнетични филми за любовта, правен някога, ще може да бъде видян на голям екран единствено през март.

От 20.30 програмата продължава с "Фрагменти от живота на една жена" разказва за Марта и Шон – двойка, която очаква дете.Животът им драматично се променя след домашно раждане, за което се доверяват на неуверена акушерка,обвинена в престъпна небрежност. Марта трябва да се справи със своята скръб на фона на нестабилнитеотношения със съпруга си и властната си майка, както и с публично обвинената акушерка, изправена пред съда. Изключителна роля на Ванеса Кърби, отличена с номинация за Оскар'21.

"Основният въпрос във филма е как хората съумяват да се справят с трагедиите и какъв отпечатък остават те върху душите им и върху техните деца", споделя за филма си Корнел Мундруцо.  

В Дом на киното от 18.00 часа може да гледаме втория игрален филм "Ухай" на китайския режисьор Джоу Дзъян е история, която смесва драма и трилър. Във фокуса на историята е семейна млада двойка, живееща в град Вухай. След продължителни разправии и неразбирателство, двамата решават да търсят отговори на проблемите в деня на годишнината от сватбата си, без да подозират за надвисналата смъртоносна буря. Ще бъде прожектиран също "Танда", част от конкурса за български късометражен филм.

От 20. 45 Тони Палмър представя  "Вангелис и пътуването до Итака". Вангелис е композиторна електронна, амбиънт, джаз, поп-рок и оркестрова музика, познат най-вече с отличената с награда "Оскар"музика към филма "Огнените колесници", както и с музиката към филмите "Антарктика","Блейд Рънър", "1942: Завладяването на рая", "Александър".

В кино "Одеон" от 18.30 часа е прожекцията на последния филм на Горан Паскалевич "Въпреки мъглата". Сръбският режисьор и приятел на фестивалатрябваше лично да представи последния си филм в програмата на 24-ия София Филм Фест – прожекциите през 2021 са в негова памет, след като пътят му в нашия свят бе прекъснат от съдбата преди половин година. Творбата му е посветена на световния проблем с емиграцията - според Интерпол над десет хиляди непълнолетни бежанци без родителска грижа скитат из пътищата на Европа.

От 20.30 е филмат на Ана Меликян "Трима". Успешен комик, прилежен съпруг и нежен любовник, Саша е разкъсан между няколко роли, два града и две съвсем различни жени. Дали е възможно да направи избор?

Във Френски институт - кино "Славейков от 18.30 часа е прожекцията на  "Сузана Андлер" на режисьора Беноа Жако - адаптация на едноименнта пиеса на Маргьорит Дюрас.Главната героиня е омъжена за милионер, който ѝ изневерява от години, отскоро самата тя има любовник,с когото възнамерява да се срещне във вила на Френската Ривиера.

От 20.30 часа може да видим легендарният филм на Луис Бунюел "Дневна красавица". Продукцията е включена в мартенската програмана СФФ с уникална възможност да бъде видян отново на голям екран. Това е шанс за среща с младитеКатрин Деньов и Мишел Пиколи, като не забравяме, че филмът е удостоен със „Златен лъв“ във Венецияпрез 1967 година, а сценарият му е дело на Жан-Клод Кариер, един от носителите на Наградата на София на Столичната община.

В културен център  "G8" може да видив затрогващия черно-бял документален триптих "Гунда" от 18.30 часа. Тя се грижи за малките си, води ги на разходка из околностите, след което си почива, за да презареди батериите. Тя плахо се приближава към камерата. Филмът на режисьора Виктор Косаковски е сред най-обсъжданите
творби, лично препоръчан от Тери Гилиъм за всички, които ценят нестандартните провокации.

От 20.30 часа е прожекцията на"Вим Вендерс: Десперадо". Филмът разказва за емблематични места и ключови моменти в работата на Вендерс като режисьор, продуцент, фотограф и автор.

В Евросинема от 19.00 часа е прожекцията на "Айзенщайн в Мексико"  на Питър Грийнауей. Режисьорът е първият носител на Наградата на София през 2005 г. Разказът е за легендарното пътешествие на прочутия съветски режисьор Сергей Айзенщайн до Мексико.  

В Кино "Влайкова" от 20.00 часа ще видим документалният филм за музиканта Шейн Макгоуан. Певци, филмови звезди и рок хулигани се събират, за да почетат  музиканта и неговото творчество. Режисьор е Джулиън Темпъл, а анимацията е дело на легендарния илюстратор Ралф Стедмън.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари