Киното на Балканите от СФФ и онлайн

Филмите могат да се гледат до 11 април
29 мар 2021 17:08, Петя Славова
1
Киното на Балканите от СФФ и онлайн
Кадър от "Quo Vadis, Аида?". Снимка: София Филм Фест

Най-доброто от киното на Балканите може да се гледа на online.siff.bg до 11 април

Номинираният за международен Оскар и носител на наградата на Домейн Бойар за най-добър балкански филм на 25-ия София Филм Фест "Quo Vadis, Аида?" на най-успешната босненска режисьорка Ясмила Збанич (позната у нас с филмите си "Гърбавица" със "Златна мечка" от Берлин и "По пътя") е разказ за едно от най-жестоките събития в Европа през 90-те години на миналия век – в последните дни на босненската война през юли 1995 година са избити 8 000 момчета и мъже по време на геноцида в Сребреница. В опустошителния разказ на Ясмила Збанич за зверствата от този период е уловен ужаса на геноцида, както и абсурдното безразличие, което позволява всичко това да се случи.

Удостоен с награда в Сан Себастиан, пълнометражният дебют на Море Рача "Галактика Андромеда" (Косово) пресъздава историята на 52-годишен безработен механик, който наема ремарке, за да живее в него. Дъщеря му е в тийнейджърска възраст и е изпратена в сиропиталище след смъртта на майка ѝ. Въпросът е дали двамата ще успеят да се сближат.

Румънският режисьор Раду Жуде е откритие на София Мийтингс от преди повече от десетилетие. Премиерата на "Главни букви" беше на Берлинале 2020. В основата на филма е истински случай, разиграл се преди 40 години по време на режима на Николае Чаушеску. В провинциално градче се появяват тебеширени графити, написани с главни букви. Тайната полиция открива, че "терористът" е 16-годишен студент, който е обвинен в "стремеж към свобода".

Копродукцията между Сърбия, Германия и България "Жив човек" на режисьора Олег Новкович е разказ за живота на един застаряващ рокер Джела, принуден да се справя с досадната монотонност на ежедневието, в стремеж да се втурне отново на път и да съживи старата слава. Главната роля е поверена на Никола Джуричко, когото публиката помни от "Когато порасна, ще стана Кенгуру" на Радивое Андрич, а също и от свръх-популярния телевизионен сериал "Stranger Things".

Най-новият филм на хърватския режисьор Далибор Матанич "Зора" е вторият филм от своеобразната трилогия "Слънце" – първият е  "Зенит", удостоен с наградата на журито от секцията "Особен поглед" в Кан 2015. Като смесва алегорията с твърде познатата тема на общностите, разделени по идеологически и религиозни причини, хърватският режисьор създава завладяваща драма, заредена с високо напрежение.

Драматично-забавна история от Босна и Херцеговина пренася зрителите във времето на предвоенна
Югославия. "Концентрирай се, бабо" на Пиер Жалица пресъздава отношенията в едно семейство - през пролетта на далечната вече 1992 година на членовете на голямо семейство им се налага да се събeрат около смъртното легло на възрастната си майка и свекърва. Междувременно в Сараево започва истинска война…

"Оазис" е филм на сръбския режисьор Иван Икич, представен с успех на фестивала във Венеция миналата година. Копродукцията между Сърбия, Словения, Нидерландия, Босна и Херцеговина и Франция събира три отделни любовни истории за хора в едно забравено от Бога място – специален дом за деца с интелектуални затруднения, изоставени от родителите си.

Премиерата на "Призраци", дебютна творба на сценаристката и режисьор Азра Дениз Окяй, е в международната Седмица на критиката на фестивала във Венеция 2020. Копродукцията между Франция, Турция и Катар проследява пътищата на четирима герои, които се пресичат в интересна мозайка в един ден, изпълнен с бунтове, вълнения и прекъсване на тока в Истанбул.

Копродукцията на Северна Македония, Сърбия, България (Гала Филм), Косово и Словения "Просто хора" на режисьора Игор Иванов е драматичен разказ на шест различни истории за стремежа за оцеляване, съхраняване на любовта и постигане на изкупление. Във филма участват Наташа Петрович (член на журито на Международния конкурс на 25-ия СФФ) и българската актриса Йоана Буковска-Давидова.

Филмът на словенския режисьор Мирослав Мандич "Сан Ремо" e трогателна любовна история, в която фрагментирани спомени се връщат в съзнанието от песен. Главният герой Бруно се опитва да избяга от дом за стари хора, въпреки че паметта му изневерява ден след ден.

"Шивач" е дебютният филм на Соня Лиза Кантерман, който поставя фокус върху последиците от икономическата криза в Гърция. Филмът разказва историята на Никос, майстор шивач, който не се вписва в заобикалящия го свят. Участвал като проект на София Мийтингс, филмът на Соня Кантерман печели в Солун наградата на ФИПРЕССИ, ERT и Специалната награда на Младежкото жури.

Гръцкият режисьор Христос Нико реализира едно интересно предизвикателство – да пресъздаде пандемично усещане в сюжета на своя филм "Ябълки", написан в съавторство със Ставрос Раптис. Двамата конструират разказ за световна пандемия, която причинява внезапна амнезия, а главният герой Арис, мъж на средна възраст, е включен в програма за възстановяване, предназначена да помогне на пациентите да изградят нова самоличност. Премиерата на филма беше миналата година в програма "Хоризонти" на Венеция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари