"Концентрирай се, бабо" из програмата на София Филм Фест

Ето какво може да гледаме днес
7 апр 2021 14:38, Петя Славова
0
"Концентрирай се, бабо" из програмата на София Филм Фест
Снимка: София Филм Фест

Програмата на София Филм Фест на 7 април продължава в Дом на киното от 16.00 часа с прожекция на "Концентрирай се, бабо" -  филм на босненския режисьор Пиер Жалица. Членовете на голямо семейство, разпръснато из бивша Югославия, се събират около смъртното легло на възрастната майка. Прогнозите на семейния доктор, че смъртта ѝ е въпрос на минути, не се оправдават.

От 18.00 часа  може да видим филма с пет номинации за "Оскар", сред които за най-добър филм, за най-добра актриса в главна роля и за режисура, пълнометражният дебют в игралното кино на актрисата Емералд Фенел  "Момиче с потенциал". Продукцията вече има сериозен актив – 180 номинации и над 80 награди от цял свят. Историята проследява чаровната Каси (в ролята е талантливата Кери Мълиган) - тя е невероятно умна , изнервящо пресметлива и през нощта води таен двойствен живот … "Това е интелигентна, провокативна, мрачна комедия и филм за отмъщението с изключително мощно и многопластово изпълнение на Кери Мълиган в ролята на Каси.", казва за филма Ричард Роупър от "Chicago Sun-Times".

От 20.30 часа е прожекцията на "Фасбиндер: Ужасното дете" - Живот и творчество в състояние на постоянна лудост. Режисьорът Оскар Рьолер е създал безкомпромисен портрет на един режисьор, оставил дълбока следа в историята на киното: Райнер Вернер Фасбиндер.

В  Културен център Г8  от 19.30 часа е прожекцията на "Необикновен мъж" - филмът на Айслин Чин-Йе и Чейс Джойнт е не просто разказ за джаз пианиста и саксофонист Били Типтън, който остава в историята със своята транссексуалност, разкрита едва при смъртта му през 1989 година на 74-годишна възраст, но е и филм-начинание, в което вземат участие цяла плеяда артисти и активисти за правата на трансджендър хората в наши дни.

В  Евро Синема от 20.00 е премиерата на "Ундине", най-новият филм на германския режисьор Кристиян Пецолд,
е на Берлинале 2020 и в него отново блестят изящната Паула Беер и хамелеонският талант на Франц Роговски. За своето изпълнение Беер получава „Сребърна мечка“ и награда ЕФА 2020 за най-добра актриса, а нейната героиня е историк, която работи като музеен гид в Берлин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари