"Още по едно" и още кино на допълнителните прожекции на СФФ

Програмата ще се състои от 23 април до 13 май
13 апр 2021 14:33, Петя Славова
3
"Още по едно" и още кино на допълнителните прожекции на СФФ
Кадър от "Още по едно". Снимка: София Филм Фест

25-ият София Филм Фест възобновява прожекциите си от 23 април. Ето и акценти в пролетната програма, която ще продължи до 13 май.

Публиката има възможност за още две фестивални срещи на голям екран с най-новия хит на Томас Винтерберг "Още по едно" (носител на БАФТА за най-добър неанглоезичен филм) – на 23 април, дни преди раздаването на Оскар 2021, където сме убедени, че ще получи статуетката за най-добър международен филм, и в Деня на Европа, 9 май, когато е предвидена специална прожекция на Наградата ЛУКС на Европейския парламент – филмът е сред трите номинирани заглавия за 2021.

Любов отвъд страха - така може да се опише накратко най-новият филм на Ивайло Христов "Страх", удостоен с Голямата награда в Талин и четири приза, включително голямата награда, на фестивала "Златна роза" във Варна. Това е история за толерантност и човечност, за отчуждение, но и за нужда от близост, за предразсъдъците, породени от страха от различното. История, която едновременно натъжава и разсмива. "Страх" ще бъде представен на специална прожекция в Дома на киното от неговия творчески екип.

Историята в номинирания за Оскар "Човекът, който продаде кожата си" на режисьорката Каутер Бен Хания е за пътешествието на млад, чувствителен и импулсивен сириец през Европа. За да избяга от войната и да живее с любовта на живота си, той се съгласява един от най-ярките модерни художници да татуира гърба му. Филмът, с участието и на магнетичната Моника Белучи, получи наградата за най-добър актьор в програмата "Хоризонти", Венеция 2020.

Финландско-шведската копродукция "Туве" на режисьорката Зайда Бергрот пресъздава част от интригуващата съдба на художничката Туве Янсон, създател на прочутите муминтроли.

Новият филм на култовия режисьор Ейбъл Ферара "Сибир" е с участието на великолепния Уилям Дефо и разказва за човек, който бяга в странен и студен свят. Но дори изолацията не му носи утеха. За пореден път той поема на пътуване, този път към себе си. Неговото пътуване се превръща в танц с демони, но от време на време проблясва светлина.

Проектът "ДАУ" на Иля Хржановски, член на журито на Международния конкурс на 25-ия СФФ, беше представен на втория София Мийтингс през 2005. В началото на 2019 в две парижки кина се реализира част от интерактивното преживяване, конструирано от пълнометражни филми, визуални проекти и арт инсталации, за което зрителите са получавали персонални „визи“, придружени със специален смартфон-„водач” на зрителя в това предизвикателство. Филмът "ДАУ. Наташа" бе селектиран в основния конкурс на "Берлинале 2020" и отличен със "Сребърна мечка" за операторското майсторство.

През 2020 "Начало" на младата грузинска режисьорка Деа Колумбегашвили бе селектиран в основната програма в Кан, спечели четири награди в Сан Себастиан, включително за най-добър филм, и наградата на ФИПРЕССИ за откритие в Торонто. Драматичната история проследява разпадането на света на съпругата на пастор от "Свидетели на Йехова", живееща в регион до Тбилиси, населен предимно с православни християни.

Филмът на сценаристката и режисьор Илайза Хитман "Никога рядко понякога винаги" се превърна в едно от откритията на независимото кино за миналата година. Удостоена със специална награда на журито в Сънданс 2020 и голямата награда на журито „Сребърна мечка“ в Берлин 2020, историята проследява скромна тийнейджърка и нейната братовчедка, които се качват на автобуса за Ню Йорк, защото в техния щат Пенсилвания няма шанс да се отърват легално от нежелана бременност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
много як филм, препоръчвам го ...