"Жените наистина плачат" с Мария Бакалова на 25-ия София Филм Фест

Премиерата е на 15 септември на София Съмър Фест
13 авг 2021 14:22, Петя Славова
13
"Жените наистина плачат" с Мария Бакалова на 25-ия София Филм Фест
Екипът на филма в Кан. Снимка: БГНЕС

През септември режисьорският и продуцентски дует Весела Казакова и Мина Милева са ангажирани начело на журито на престижната програма "Венециански дни" (Giornatte degli autori) на най-стария кинофестивал в света. Непосредствено след това ще представят лично най-новия си филм "Жените наистина плачат" пред публиката на 25-ия София Филм Фест, като събитието ще бъде на територията на летния фестивал в нашия град – София Съмър Фест. Първата прожекция е на 15 септември.

Изключителен успех за българското кино бе участието на "Жените наистина плачат" в конкурсната програма "Особен поглед", като според класацията на Screen International, българо-френската продукция е една от най-добрите творби в Кан през 2021 година – сред шестте най-харесвани от критиците филми от официалната селекция, а главните героини – Соня (Мария Бакалова) и Лора (Ралица Стоянова) са поставени на корицата на "Le film francais".

В "Жените наистина плачат" оживяват пет жени от едно средностатистическо българско семейство, които се опитват да отстояват себе си в страна, раздирана от хомофобия и предразсъдъци. Майка-щъркел пада простреляна; млада жена, страдаща от пост-родилна депресия, се опитва да се хвърли от балкона; заразено с HIV момиче носи жестоката стигма на болестта; майка се опитва да открие магия в лунния календар – събитията се случват на фона на отхвърлянето на Истанбулската конвенция и абсурдните протести срещу "джендър-идеологията".

Ролите във филма са поверени на Мария Бакалова, Ралица Стоянова, Катя Казакова, Биляна Казакова, Весела Казакова, Йосиф Сърчеджиев, Росица Гевренова, Диана Спасова, Добриела Попова. Сценарият е дело на Биляна и Весела Казакови и Мина Милева, оператор е Димитър Костов, а продуценти са компаниите "Активист 38" и "Ici et La productions", представлявана от Кристоф Брюнше, който е и един от продуцентите на „Котка в стената“. Мина Милева обръща внимание на факта, че неговото участие им дава „сигурност и увереност при представянето на филмите на световната сцена“. Копродуцент на "Жените наистина плачат" е и Оливие Пер от Аrte France Cinema, като филмът е реализиран с подкрепата на ИА "Национален Филмов Център" - България, ARTE France, EURIMAGES, Ile de France.

Мина Милева и Весела Казакова от продуцентската компания "Активист 38" създават два документални филма, приети противоречиво поради политическия заряд на историите – "Чичо Тони, тримата глупаци и ДС" и "Звярът е още жив", като фестивалната премиера на вторият филм беше в програмата на София Филм Фест, а прожекцията се състоя в пленарната зала на бившия Партиен дом – емблематичен ход със сериозно послание.

Дебютният игрален филм на Мина и Весела „Котка в стената“ стартира от конкурса в Локарно през 2019 - номиниран за награда „Златен леопард“, а през 2020 спечели наградата за най-добър български игрален филм на София Филм Фест и бе селектиран от Европейската Филмова Академия. Участвал е на 5 на брой А-категория фестивали.  Филмът е носител на наградата на международната критика на Варшавския фестивал 2019, наградата на публиката и младежкото жури на фестивала на Тарковски "Зеркало" в Русия, най-добър дебют на българския национален фестивал "Златна Роза" 2019.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
6броя кукувици.
9
0
 
2
 
! Отговори
д-р Шпиндел-Шлос преди 2 години
До Анонимен 2Много си прав- ако ние сме страна "раздирана от хомофобия и предразсъдъци"какво да кажем за Пакистан или Авганистан?Там авторките на филма щяха да бъдат замеряни с камъни,за това че са незабулени.Ана на джендъра главата толкова може да роди...
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Филмът е за.. абсурдните протести срещу "*** идеологията" - да се разбира, че в противовес идеологията е нормална.
7
0
 
2
 
! Отговори
Цеко преди 2 години
Поредното клише
6
0
 
5
 
! Отговори
хайде пак тази преди 2 години
и пак про-джендърска пропаганда
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тотални баналности, които добре се продават на запад, особено като се каже на промитите мозъци, че тук хората не приемат зад защита на жените да се прокарват лъжливите джендер теории. Хубаво, че им прибират кинтите на спонсорите- и бате така правеше да се хареса и хоп- кинтите прибрани, но лошото е, че плюнчат по имиджа на страната за едните кинти. Да можеше и репресирани да се изкарат ееех мечти!
4
2
 
2
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
До АнонименОо, казваш, че ако ставаш актьор не трябва да си кариерист.Не трябва да търсиш популярност и реализация в чужбина, Холивуд??Казваш, трябва да си киснеш в кръчмите около НАТФИЗ и да пиеш евтина ракия, докато обсъждаш Станиславски??
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
слива за смет е тая малка квартална свирепа кариеристка, ще продаде и майка си и баща си, и езика си, всъщност продала ги е
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
страна, раздирана от хомофобия и предразсъдъци. Майка-щъркел пада простреляна... е, са тичам да го гледам... Авторките трябва да поживеят май у Афганистан или Сомалия да видат що е предразсъдък.
1
0
 
11
 
! Отговори
не трий,комисарю преди 2 години
поликторектен дрисък