Лех Ковалски със Специалната награда на 25-ия СФФ

Американският режисьор ще представи лично своя пънк-хит "D.O.A."
23 авг 2021 11:05, Петя Славова
0
Лех Ковалски със Специалната награда на 25-ия СФФ
Кадър от "D.O.A." Снимка: София Филм Фест

Лех Ковалски е буквално първият гост на София Филм Фест – посрещаме го в за първи път през 1997 година, когато "Купонът на годината" носи все още името "Мюзик Филм Фест". 25 години по-късно той е председател на журито на Международния документален конкурс и по време на есенното издание през септември 2021 ще получи Специална награда на юбилейния София Филм Фест за своя принос към изкуството на киното.

Ковалски е американски филмов режисьор и оператор от полски произход, роден е в Лондон през 1951 година. Най-знаковият му филм е документалният "D.O.A." (1980), който пресъздава процъфтяващата пънк сцена във Великобритания в края на 70-те години и включва кадри от неуспешното американско турне на Sex Pistols от 1978 година. Негови са също филмите "История на един наркоман" (1985) с участието на Джон Спейсли и "Роден да губи: Последният рокендрол филм"  (1999) – култов филм за Джони Тъндърс от "Ню Йорк Долс". Чрез огромно количество архивни кадри и документални материали Ковалски разкрива живота на ъндърграунд поколението. Режисьорът е автор и на филма "Hey! Is Dee Dee Home?" (2002), за басиста на легендарните "Ramones" и неговата борба с пристрастяването към хероина. Във филмографията му са още забележителни документални творби като "На изток от рая" (2005) и "Плащам ти за историята" (2017).

Освен "D.O.A.", в програмата на 25-ия София Филм Фест #ЕСЕН зрителите ще могат да видят последните два филма на Ковалски – "Разбий го на парчета" (2019) и "Това също е Париж" (2020), представени лично от своя автор. Световната премиера на "Разбий го на парчета" е в "Петнайседневката на режисьорите" в Кан, а сюжетът проследява борбата на френски автомобилни работници, които се стремят да запазят работата си, преди компанията им да бъде ликвидирана.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари