Лех Ковалски с най-провокативния пънк филм "D.O.A."

Режисьорът ще получи Специалната награда на София Филм Фест
20 сеп 2021 23:15, Петя Славова
4
Лех Ковалски с най-провокативния пънк филм  "D.O.A."
Снимка: София Филм Фест

Легендарният режисьор Лех Ковалски лично ще представи един от най-култовите музикални филми в история на киното "D.O.A." В 20.30 часа в кино "Люмиер" той ще получи и Специалната награда на София Филм Фест преди да представи и своя предизвикателен и завладяващ документален филм за пънк музиката на сцената и извън нея.

В центъра на филма е първото турне в САЩ на "Sex Pistols" през 1978 година.Участват и групите "Dead Boys", "Generation X" (с Били Айдъл), "Rich Kids", "X-Ray Specs", "Sham 69". Включени са изпълнения и на "The Clash", Иги Поп, Огъстъс Пабло, както и известното интервю на Сид и Нанси в леглото...

В Дом на киното от 18.00 часа може да гледаме "Боклуци" на режисьорите Рудолф Бирман и Мариана Ченгел-Солчанска. Авторите са специални гости на 25-ия София Филм Фест и лично ще представят своята творба пред публиката на Дома на киното. Филмът е политически трилър по мотиви от бестселъра на словашкия журналист и политически коментатор Арпад Золтеш – за тийнейджърка, която съобщава в полицията, че в центъра за ресоциализация е принудена да прави секс и използва наркотици. Млад журналист е нейната единствена надежда да разкаже истината. Той разнищва престъпните връзки между политиката, мафията, полицията, правосъдието и бизнеса.

В дом на киното от 20.30 часа започва прожекцията на осмия пълнометражен филм на прочутия и с актьорските си пристрастия сценарист и режисьор Саболч Хайду - "Градът на съкровищата". В особената мрежа от семейни, политически, сексуални и романтични връзки на сюжета нищо не е това, което изглежда на пръв поглед. Едно събитие води след себе си други, персонажите се появяват в различни роли и ситуации, а накрая се оказва, че животите на 22 души са се преплели по непредсказуем начин и са представили на зрителите епизоди от една магическа нощ в техния град.

В 16.30 часа ви каним в Cush.bar * е премиерата на сборника "Актьорски откровения", посветен на 75-годишнината на списание "Кино". Вход свободен.

В Гьоте институт с вход свободен, но с предварителна регистрация от 19.00 часа продължава ретроспективата на Андрес Файел с прожекция на "Хазартни игри" – документален филм, който представя историята за четирима студенти по актьорско майсторство в Берлин в продължение на почти седем години.

В кино "Одеон" от 18.00 часа е прожекцията на "Мъжът със заешките уши" - най-новата творба на словашкия режисьор Мартин Шулик. Историята проследява Йозеф - 60-годишен писател, който си мисли, че животът не може да го изненада с нищо, но… се оказва, че много по-младата му приятелка е бременна, най-добрият му приятел се опитва да се самоубие, а Мъжът със заешките уши – алтер его на Йозеф от едно от неговите произведения му, започва да се появява в ежедневието му.

В кино "Люмиер" от 18.00 часа е фестивалната прожекция на "Човекът, който продаде кожата си". Историята, разказана от режисьорката Каутер Бен Хания, е за пътешествието на млад, чувствителен и импулсивен сириец през Европа. За да избяга от войната и да живее с любовта на живота си, той се съгласява един от най-ярките модерни художници да татуира гърба му. Превръщайки тялото си в престижно произведение на изкуството, емигрантът ще открие, че решението му може да означава всичко друго, но не и свобода.

В 20.30 часа е представянето на най-новия филм на полската режисьорка Малгожата Шумовска "Никога няма да вали" - исторята проследява Женя, масажист от Източна Европа, който се появява в живота на заможните жители на скучна и изолирана общност. Въпреки богатството си, обитателите са обладани от вътрешна тъга и копнеж. Ръцете на тайнствения непознат лекуват, а очите му сякаш проникват в душите им. За тях неговият руски акцент звучи като песен от миналото, далечен спомен от привидно безгрижното им детство.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Джони Ротън преди 3 седмици
Да живее пъкснотдета!
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
зАБРАНЕНО Е публикуването на хитлериски символи