Лех Ковалски - за бунтарството, пънка, музиката и киното

Срещата с легендарния режисьор е днес в Дом на киното
21 сеп 2021 15:17, Петя Славова
2
Лех Ковалски - за  бунтарството, пънка, музиката и киното
Снимка: София Филм Фест

"Срещни киното" е мотото на тазгодишното есенно издание на София Филм Фест, а доказателството за него е срещата с легендарния режисьор Лех Ковалски. Специални интервю с него от поредицата "София-град на киното" ще се проведе от 16.30 днес в Дом на киното. За първи път го посрещаме през  1997 година, когато "Купонът на годината" носи все още името "Мюзик Филм Фест". 25 години по-късно той е председател на журито на Международния документален конкурс и по време на есенното издание през септември 2021 получи Специална награда на юбилейния София Филм Фест за своя принос към изкуството на киното. Ковалски представя в Софитри от своите филми, а модератор на разговора ще бъде Драгомир Симеонов.

От 18.15 часа пак на същото място е прожекцията "И това е Париж" най-новият му документален филм, който той ще представи. Идеята е да се направи римейк на "Един американец в Париж". Но този път американецът ще е коренен жител с бейзболна шапка, на която пише "Горд индианец", а Париж ще е представен от опасните крайни квартали, в които живеят бездомници и мигранти от цял свят... Тук нищо не остава в покой и е доста изненадващо, когато го чуем да казва, че условията за живот на мигрантите, с които се среща, са същите като на неговия собствен народ, когато е бил изправен пред изчезване преди много години.

Всъщност прожекции с негов филм започват още от 14.30 часа с "Разбий го на парчета", чиято световна премиера е по време на "Петнайседневката на режисьорите" в Кан през 2019 година. Сюжетът проследява борбата на френски автомобилни работници, които се стремят да запазят работата си, преди компанията им да бъде ликвидирана.

В кино "Люмиер" от 20.30 часа е  поредната фестивална премиера - ще бъде представен най-новият
филм на северномакедонския режисьор Игор Иванов-Изи "Просто хора", като специален гост на премиерата
е актрисата Наташа Петрович, член на Международното жури на 25-ия София Филм Фест. Ще бде представен
и българският екип, част от който е актрисата Йоана Буковска-Давидова и копродуцентите от Гала Филм.

Какво е човекът?
Филмът на Игор Иванов-Изи показва шест лица, шест умело свързани фрази от една черна комедия, в която отчаяни герои, търсещи средства за оцеляване и надежда за любов, се срещат случайно в съвременен метрополис. Безработният абсолвент става гробар, опечалената вдовица – монахиня. Свещениците се отдават на хазарт, а гангстерите управляват съдилищата. Когато надеждата изглежда мъртва, едно самотно момче ще открие любовта.

В 20.00 часа започва специалната, симултантна в цяла Европа прожекция на филма "Колектив" на Александър Нанау, номиниран за две награди Оскар и спечелилНаградата на публиката LUX 2021, която се връчва от Европейския парламент; носител на наградата за най-добър документален филм на Европейската филмова академия, и още над 30 отличия от фестивали в цял свят. Събитието се реализира в партньорство и благодарение на LUX Audience Award, Europa Cinemas, European Commission, Creative Europe, European Film Awards.

Румънският вестник "Спортурилор" не е международно известен, но неговите репортери са не по-малко
нахъсани от всеки носител на "Пулицър". Едно разкритие води до друго, след като те разкриват мащабна измама в здравеопазването, облагодетелствала бизнесмени и политици и причинила смъртта на невинни граждани. Историята започва през 2015 г. с пожара в букурещкия нощен клуб "Колектив". 

При трагедията на място загиват 27 души, а повече от 100 са ранени. Румънският министър на здравеопазването обещава, че тежко обгорелите пострадали ще получат най-доброто лечение, но в последвалите месеци още дузина ранени умират. Какво не е наред в болниците? Разследващият екип на спортния вестник, начело с Каталин Талантан, започва да работи неуморно,провежда акции, анализира данни и разработва източници като информатора д-р Камелия Рою.

След прожекцията на филма ще последва Q&A (на английски език) с режисьора Александър Нанау. В Дом на киното от 18.30 часа в Cush.bar * е премиерата на книгата на Олга Маркова "Майсторите и голямото кино".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Гюро Кюмюро преди 2 години
И аз представях в "Софитри", но ме освиркаха...
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поляк. Не ми го хвалете.