Акция "Буркан" срещу Здравната каса

Повод за акцията е отказът на НЗОК да приема документи по програмата за лечение на безплодието при жената
5 ное 2006 14:41,
Над 30 буркана с по едно цвете бяха оставени пред сградата на Здравната каса в знак на протест от семейства без деца.

Протестиращите жени и мъже организираха акция "Буркан" поради отказа на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ да приема документи по програмата за лечение на безплодието при жената.

Програмата подпомага жените с медикаменти за подготовка за извършване на процедурата "ин витро", но самата процедура е за сметка на пациентите, казаха от Сдружение "Зачатие", организирало протеста.

За да подготви комплекта от необходимите документи за включване в програмата, всеки кандидатстващ заплаща между 300 и 400 лв. Приемът по програмата започна на 15 февруари и завърши на 5 април, казаха протестиращите. Извън подбора на касата са останали хора, които вече са финансирали събирането на

задължителните документи, но НЗОК отказа да ги разгледа, допълниха те. Според тях касата не е благоволила да предостави каквато и да било информация относно мотивите за прекратяването на приема на документи.

Протестиращите мъже и жени искат признаването на стерилитета като здравен проблем и формирането на национално отговорна стратегия за преодоляване на демографския срив. Да бъдат изготвени представителни статистически проучвания за реалния брой на двойките със стерилитет, разпределени по възрастови

групи, по райони и по диагнози, също е едно от исканията на протестиращите днес. Спешно да бъде приета държавна стратегия за борба със стерилитета, в рамките на която да се разработи медицински стандарт по репродуктивна медицина, да се разработи стратегия за профилактика на заболяванията и социалното поведение, водещи до репродуктивни проблеми.

Протестиращите настояват да се обсъди специалността андрология, като тясна специализация на лекарите уролози и да се въведе понятието мъжки стерилитет в диагностиката и лечението на безплодието като дейност, за която Здравната каса заплаща.

Семействата без деца настояват да бъдат включени по-голям брой изследвания и прегледи за диагностика и лечение на стерилитета по клиничната пътека на Здравната каса и да се открият кабинети по стерилитет в областните градове с възможност за работа в тях на специалисти с различни специалности.

Програмата "ин витро" за лечение на безплодието при жената трябва да бъде оптимизирана и да бъде разширен обхватът на участниците в нея, които да бъдат минимум 2000 годишно, настояват протестиращите. Според тях трябва да отпадне забраната за повторно участие и да бъдат осигурени три опита на семейство за зачеване. Семейства без деца са изпратили писмо до президента Георги Първанов, в което са описани хронологията на събитията по спирането на приема на документи по програмата на Здравната каса и исканията им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание